Саопштење са 8. седнице Владе АП Војводине

Нови Сад , 27. јануар 2010.
-A A +AСаопштење са 8. седнице Владе АП Војводине.

Нови Сад , 27. јануар 2010. .

Нови Сад, 27. јануар - На данашњој седници Владе АП Војводине, којом је председавала потпредседница војвођанске Владе и покрајински секретар за информације Ана Томанова Маканова, усвојена је информација о планирању социјалне политике у локалним заједницама на територији АП Војводине.
Циљна група која је, поред старих, препозната као приоритет у највећем броју стратегија социјалне заштите локалних заједница су деца, односно деца и млади. У оквиру ове циљне групе, у великом броју локалних статегија као приоритетни издвојени су деца и млади без родитељског старања, деца и млади са поремећајем у понашању, деца ометена у развоју, деца и млади из породица са поремећеним породичним односима из социјално угрожених породица и из маргинализованих група. Поред ових приоритета, у локалним стратегијама препозната је потреба спровођења превентивних програма за сву децу и младе усмерених на сузбијање негативних друштвених појава, ризично понашање изазвано код болести зависности и деликвенције, на подстицање активног учешћа младих у друштвеном животу, промоцију здравих стилова живота и бољу информисаност младих.
Могуће ограничење за реализацију усвојених стратешких докумената социјалне заштите у локалним заједницама може бити недостатак финансијских средстава у локалним буџетима, истакла је Новка Мојић, покрајински секретар за социјалну политику и демографију. Стога је војвођанска Влада у свом заључку задужила ресорни секретаријат да у наредном периоду, приликом утврђивања критеријума за обезбеђивање финансијске подршке посебним облицима социјалне заштите у складу са Покрајинском уредбом о посебним облицима социјалне заштите у АП Војводини, подржи и реализацију стратешких циљева утврђених стратегијама социјалне заштите локалних заједница на територији Војводине, односно да обезбеди подршку развоју нових и унапређењу постојећих услуга социјалне заштите за стара лица, децу и младе, лица са инвалидитетом и маргинализоване групе којима је потребна подршка шире заједнице.
На седници је донето решење, којим је утврђена висина учешћа АП Војводине у регресирању дела трошкова целодневног, односно полудневног боравка у предшколској установи, односно основној школи, за треће и четврто дете у 2010. години, што износи 202 милиона динара. Влада је утврдила да ће се регресирање дела трошкова целодневног, односно полудневног боравка за треће и четврто дете у предшколској установи, односно основној школи, обављати од јануара до децембра 2010.године, према проценту који се примењивао и у претходној години (50% од економске цене утврђене за предшколску установу на дан 1.09. 2005. године). Очекивања су да ће обезбеђена средства у буџету Покрајине бити довољна за реализацију ове мере за 2010. годину.

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs