Покрајински секретар Даниел Петровић посетио Рибарско газдинство ''Ечка''

Нови Сад , 19. јануар 2010.
-A A +AПокрајински секретар Даниел Петровић посетио Рибарско газдинство ''Ечка''.

Нови Сад , 19. јануар 2010. .

Ечка/Нови Сад, 19. јануар - Покрајински секретар Даниел Петровић, посетио је данас Рибарско газдинство "Ечка", које је на конкурсу Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство добило 25 милиона динара за реконструкцију рибњака Чента. Даниел Петровић је истакао да је Секретаријат на чијем је челу, у складу са новим надлежностима које је добио након усвајања Статута Покрајине, расписао конкурс за реконструкцију и отварање рибњака у Војводини. За ову намену из покрајинског буџета  издвојено је преко 106 милиона динара, а средства је добило 15 рибњака. - У Војводини је тренутно под рибњацима 12,5 хиљада хектара, што је веома мало у односу на капацитет од 100 хиљада хектара адекватног земљишта које можемо да претворимо у рибњаке. Циљ нам је да преко конкурса Секретаријата део рибњака реконструишемо, те да се изградњом нових комерцијалних рибњака повећа њихов број у Војводиниа, а тиме и принос робе на нашем тржишту. Такође, средства су опредељена и за изградњу рибњака у циљу спортско-рекреативног риболова, што се касније може развити у риболовни туризам - рекао је Даниел Петровић. Он је додао да је циљ и да се развијају прерађивачки капацитети када су у питању прерађевине од рибе.
- Након конкурса увидели смо и одређене недостатке у овој области. То су пре свега нерешена правно-имовинсака питања, затим велики број рибњака нема адекватну пројектно-техничку документацију, а проблем је и нередовно плаћање водених доприноса.
Генерални директор рибњака "Ечка" Ненад Радуловић, рекао је да су средства која су добили од Покрајине веома значајна за реконструкцију рибњка, будући да у протеклих шест година нису добили било какву помоћ.
- У јануару 2008, доласком компаније "Миротин" сами смо кренули у реконструкцију рибњка, са инвестицијом од око 12 милиона евра - рекао је Радуловић. Он је додао да је производња повећана са хиљаду тона, на 3,5 хиљаде тоне рибе, колико је ове године произведено и изразио наду да ће се рибњак "Ечка" вратити на европско тржиште, с обзиром на то да су створени предуслови, пре свега увођењем ХЦЦП и ИСО стандарда. - Поред тога у поступку је мониторинг резидуа (штетних материја) у месу шарана који узгајамо. Овај мониторинг ради се под патронатом Европске уније, јер је немогуће рибу пласирати на европско тржиште без података о испитивању штетних материја у месу шарана. Ово истраживање ради се у Институту за хигијену и технологију меса у Београду и према досадашњим резултатитама у месу ечанског шарана утврђено је од хиљаду до 10 хиљада мање штетних материја него што Европска унија дозвољава, што нашег шарана сврстава у најквалитетнију рибу у свету - рекао је Радуловић. Он је додао и да је пре петнаес година ечански шаран пласиран на инострано тржиште, нарочито у Израел и Немачку. Данас је, међутим, извоз ограничен само на Републику Српску у Македонију, са 10 одсто производње, иако би рибњак "Ечка" могао да пласира и до хиљаду тона рибе, у вредности од 2 милиона евра.
Иначе, потрошња рибе по глави становника у нашој земљи износи од 5 до 9 килограма, по чему смо на убедљивом последњем месту.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs