ПРЕДСЕДНИК ПАЈТИЋ ПОСЕТИО ЛУКУ У БОГОЈЕВУ И СЕЛО ДЕРОНЈЕ

Нови Сад , 19. јануар 2010.
-A A +AПРЕДСЕДНИК ПАЈТИЋ ПОСЕТИО ЛУКУ У БОГОЈЕВУ И СЕЛО ДЕРОНЈЕ .

Нови Сад , 19. јануар 2010. .

Нови Сад, 19. јануар - Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић, са својим сарадницима, боравио је данас у радној посети Општини Оџаци, где је заједно са председником привременог органа ове Општине Верољубом Марковићем обишао Луку „Дунав-Богојево" д.о.о, и Месну заједницу Дероње.
После обиласка Луке, која има веома велики значај, обзиром на њене капацитете и стратешки положај, који представљају озбиљну развојну шансу за оџачку општину, председник Пајтић је рекао:
"Река Дунав ће имати све већи значај и управо се интензивира рад на лукама и маринама. Изградили смо марину у Апатину, а у Богојеву ћемо помоћи да се реше проблеми како би она постала још успешнија у свом пословању. Ради се о реконструкцији железничке пруге, доградњи кеја, односно побољшању инфраструктурних услова за промет роба и услуга", казао је председник Пајтић овом приликом.Руководство Луке "Дунав - Богојево" д.о.о. , директор Луке Петар Лакић, власник АД "Хибрида" Душко Радуловић у чијем власништву је нешто више од 59 одсто овог предузећа за претовар, складиштење житарица и других производа, информисали су госте о предстојећим активностима и развојним плановима овог предузећа. Реч је о намерама за проширење силоса чији су тренутни капацитети 30.000 т, на 90.000 т, изградњу сушаре чији би капацитети били 40 т/х, реконструкцији кеја са садашњих 100 на 180 метара, ради лакшег истовара и утовара баржи и постојећег потпорног зида на кеју у дужини од 77 метара. Такође, један од главних пројеката који би требало да буду урађени на овој Луци, која је смештена на граници Србије и Хрватске и удаљена свега 30 км од Мађарске, јесте реконструкција индустријског колосека дугог 2,5 км, који би био враћен у функцију. Ове радове треба да финансирају Железнице Србије, Министарство инфраструктуре и Национални инвестициони план.
Стога ће Покрајина Војводина подржати ове пројекте, чијом реализацијом ће бити омогућено остваривање Програма привредног развоја АПВ, путем повезивања и сарадње са аграром, извозницима и инвеститорима. Такође, ствара се шанса за убрзани привредни развој локалне самоуправе, Војводине и Србије.
Приликом посете Месној заједници Дероње, на свечаности поводом обележавања славе Богојављања, председник Пајтић потписао је Протокол о обнови центра у овом селу и капеле на православном гробљу са председником привременог органа Општине Оџаци Верољубом Марковићем.
Председник Пајтић нагласио је овом приликом да успешну и богату Војводину не можемо замислити без исто тако успешних и богатих војвођанских села. Председник Пајтић навео је да са Дероњама постоји интензивна сарадња дуги низ година и да је до сада инвестирано у путну мрежу, реконструкцију пијаце, школу у овом месту, а преко ресора за науку и нове технологије инвестирано је и у отварање новог погона за вештачко осемењавање бикова у вредности преко 35 милиона динара. Данашњим постписивањем протокола о обнови центра и капеле на православном гробљу у Дероњама, започеће израда пројектне документације неопходне за планирање средстава и активности у оквиру реализације послова на овом пројекту.
Председник Пајтић је свој боравак у Општини Оџаци завршио обиласком Галерије у Дероњама у Дому посвећеном свецу, монаху и сликару „Свештеномученику Рафаилу" , који су мештани Дероња подигли зарад очувања уметничког стваралаштва, народне традиције и духовног оплемењивања. У саставу делегације војвођанске Владе били су и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф др Драгослав Петровић и директор Фонда за капитална улагања Војводине Момчило Милловић.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs