Саопштење Радне групе Владе Војводине за праћење пандемије грипа А Х1Н1

Вршац , 19. јануар 2010.
-A A +AСаопштење Радне групе Владе Војводине за праћење пандемије грипа А Х1Н1 .

Вршац , 19. јануар 2010. .

 Нови Сад,19. јануар - Покрајински Секретаријат за здравство и Радна група Владе Војводине за праћење пандемије грипа А Х1Н1, саопштавају да се на данашњи дан на територији Војводине, на болничком лечењу због инфицираности вирусом грипа А Х1Н1, налази 101 пацијент. У Клиничком центру Војводине у Новом Саду, Клиника за инфективне болести, смештене су 32 оболеле особе, док их је у Институту за плућне болести Војводине 24. У болницама у Суботици, Сремској Митровици и Вршцу налази се по три пацијента, Зрењанину шест, Кикинди седам, Сомбору девет, а у Панчеву 14. На територији Војводине од последица вируса грипа А Х1Н1 до сада је преминула 31 особа.  Покрајински секретаријат за здравство и Радна група Владе Војводине за праћење пандемије грипа А Х1Н1, преносе Извештај сентинела надзора Института за јавно здравље Војводине, од 12 до 18. јануара 2010. године, над обољењима сличним грипу и акутним респираторним инфекцијама на територији Војводине. 
 Регистроване су следеће инциденције:
- Обољења слична грипу - Инциденција на 100.000 становника је 161,6
- Акутне респираторне инфекције - Инциденција на 100.000 становника је 1114,8
 Потврђена су 4 случаја пандемијског грипа и регистрован већи број вероватних случајева. Епидемиолошким испитивањима потврђени су појединачни, епидемиолошки међусобно неповезани случајеви, на територији Новог Сада, Суботице и Алибунара. 
  Регистрована инциденција обољења сличних грипу на територији Војводине је испод прага средњег интензитета, на нивоу уобичајеном за ванепидемијски период, што говори о ниском интензитету клиничке активности вируса. У свим окрузима и у већини општина регистрован је низак интензитет, док је у Сомбору регистрована инциденција обољења сличних грипу изнад прага средњег интнезитета клиничке активности вируса. У односу на претходну недељу, у Војводини је регистрован пораст тренда инциденције обољења сличних грипу у Сомбору, Инђији, Старој Пазови, Панчеву и Ковину. Пад тренда регистрован је у 9 општина, док је у општинама  Рума, Сремска Митровица, Вршац, Кула и Оџаци регистрован стабилан тренд. 
 Ситуација на територији Војводине се и даље пажљиво прати и предузимају се све расположиве мере за брзо дијагностиковање, изоловање и медицинско третирање оболелих од вируса грипа А Х1Н1. Секретаријат за здравство и Радна група Владе Војводине за праћење пандемије грипа А Х1Н1, преносе становништву препоруке Института за јавно здравље Војводине, да активно прате своје здравствено стање током епидемије грипе.
 У случају изненадне појаве високе температуре (преко 38&дег;Ц) и сувог кашља или отежаног дисања, праћеног боловима у мишићима и зглобовима, оболелим особама се саветује да прво контактирају  телефоном свог изабраног лекара у дому здравља. Оболелим особама се саветује да до постављања дијагнозе максимално избегавају контакте са здравим особама.
 Опште мере превенције су:
1. одржавање удаљености од најмање једног метра од било које особе која има симптоме сличне грипу,
2. прекривање носа и уста приликом кијања и кашљања папирним марамицама, које одмах након употребе треба безбедно одложити,
3. редовно прање руку сапуном и водом или брисање влажним марамицама на бази алкохола, 
4. проветравање просторија у којима се борави.  
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs