Саопштење Радне групе Владе Војводине за праћење пандемије грипа А Х1Н1

Зрењанин , 11. јануар 2010.
-A A +AСаопштење Радне групе Владе Војводине за праћење пандемије грипа А Х1Н1.

Зрењанин , 11. јануар 2010. .

  Нови Сад, 11. јануар - Покрајински Секретаријат за здравство и Радна група Владе Војводине за праћење пандемије грипа А Х1Н1, саопштавају да се на данашњи дан на територији Војводине, на болничком лечењу због инфицираности вирусом грипа А Х1Н1, налази 163 пацијента. У Клиничком центру Војводине у Новом Саду, Клиника за инфективне болести, смештено је 36 оболелих особа, док их је у Институту за плућне болести Војводине 41.  У болницама у Вршцу и Сремској Митровици налази се по девет пацијената, Врбасу један, Сомбору четири, Суботици осам, Зрењанину 11, Кикинди 12, а у Панчеву 32. Од последица вируса грипа А Х1Н1 и компликација основног обољења, јуче је у Институту за плућне болести Војводине преминуо пацијент (1950) из Новог Сада. Ситуација на територији Војводине се и даље пажљиво прати и предузимају се све расположиве мере за брзо дијагностиковање, изоловање и медицинско третирање оболелих од вируса грипа А Х1Н1.
 Секретаријат за здравство и Радна група Владе Војводине за праћење пандемије грипа А Х1Н1, преносе становништву препоруке Института за јавно здравље Војводине, да активно прате своје здравствено стање током епидемије грипе. У случају изненадне појаве високе температуре (преко 38&дег;Ц) и сувог кашља или отежаног дисања, праћеног боловима у мишићима и зглобовима, оболелим особама се саветује да прво контактирају  телефоном свог изабраног лекара у дому здравља.
  Оболелим особама се саветује да до постављања дијагнозе максимално избегавају контакте са здравим особама. 
  Опште мере превенције су:
  1. одржавање удаљености од најмање једног метра од било које особе која има симптоме сличне грипу,
  2. прекривање носа и уста приликом кијања и кашљања папирним марамицама, које одмах након употребе треба безбедно одложити,
  3. редовно прање руку сапуном и водом или брисање влажним марамицама на бази алкохола, 
  4. проветравање просторија у којима се борави.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs