Саопштење Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство

, 06. јануар 2010.
-A A +AСаопштење Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

, 06. јануар 2010. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Даниел Петровић, примио је данас представнике Асоцијације пољопривредника Војводине, који су се окупили испред зграде Владе АП Војводине. Састанку је присуствовао и директор ЈВП „Воде Војводине" др Атила Салваи са сарадницима. Захтеви пољопривредника односили су се на отпис дуговања накнаде за одводњавање за 2008. и 2009. годину, које је доставило Министарство финансија - Пореска управа у корист ЈВП „Воде Војводине", затим на план рада и увид у начин трошења средстава по извршеним услугама за договорене пројекте, захтев да у руководству ЈВП „Воде Војводине" буду заступљени и представници Удружења пољопривредника, као и да се у будуће потраживања ЈВП „Воде Војводине" достављају директно дужницима, а не преко Министарства финансија-Пореске управе.Иако Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство до данас није примио захтев за састанак од Асоцијације пољопривредника са оваквим темама, Петровић је изашао у сусрет захтеву представника окупљених пољопривредника и заједно са сарадницима саслушао проблеме са којима су иступили.
Накнаде за одводњавање проистичу из Закона о водама, као законска обавеза корисника, како правних, тако и физичких лица, а у циљу одржавања постојећих система за одводњавање. Висина накнаде за одводњавање у 2009. години увећана је за 6% у односу на 2008. годину. Просечна висина накнаде за одводњавање у 2009. г била је 940 дин/ха земље, а за 2008. г 886 дин/ха. Ова врста накнаде пракса је у свим земљама, па и код нас, с тим да је деценијама у назад износ накнаде по хектару земље приближан вредности 100 кг пшенице.
ЈВП „Воде Војводине" сваке године подноси извештај о раду у претходној години оснивачу Скупштини АП Војводине, те је договорено да се исти извештај проследи и Асоцијацији пољопривредника Војводине.
Пољопривредна удружења и асоцијације могу и треба да учествују у изради програма радова и приоритета у области водопривреде, посредством општина и своје предлоге и захтеве могу да проследе локалним водопривредним предузећима.
ЈВП Воде Војводине са готово свим општинама на територији АП Војводине сарађују кроз пројекте „Вода за живот". На тај начин се заједничким напорима финансирају радови из области водопривреде, али се тако дефинишу и приоритети.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs