Милорад Ђурић разговарао са Карстеном Шпихером, представником Међународног фестивала кратког филма у Оберхаузену

Нови Сад , 24. јун 2009.
-A A +AМилорад Ђурић разговарао са Карстеном Шпихером, представником Међународног фестивала кратког филма у Оберхаузену.

Нови Сад , 24. јун 2009. .

Нови Сад, 24. јун  - Покрајински секретар за културу Милорад Ђурић примио је јуче у Извршном већу АП Војводине Карстена Шпихера,  представника Међународног фестивала кратког филма у Оберхаузену (Немачка), са којим је разговарао о могућностима сарадње у области филмске и видео уметности, пре свега могућности да се на овом, најзначајнијем и најстаријем европском фестивалу, покажу наша домаћа остварења. Гост из Немачке упознао је секретара за културу са активностима ове организације, основане још 1954. године, на којој су своја прва филмска остварења приказивали ствараоци попут Мартина Скорсезеа, Џорџа Лукаса, Романа Поланског, а у новије време Улрике Отингер, Франсоаз Озон и други. Он је нагласио да фестивал данас наставља традицију представљања младих филмских уметника и њихових остварења, као и да настоји да прикаже значајне филмове аутора који су обележили одређене друштвене промене, кретања и периоде. Тако је за наредну годину предвиђено да се на овом фестивалу прикажу остварења Желимира Жилника и Карпо Године, те је Карстен Шпихер предложио да се у сарадњи са Покрајинскоим секртаријатом за културу обезбеди могућност да се фундус овог фестивала обнови копијама филмова Жилника и Године чији се оргинали налазе у Новом Саду.Секретар Ђурић је подржао ову идеју и нагласио да ће Секретаријат изаћи у сусрет организаторима, те да ово види као почетак сарадње са Фестивалом у Оберхаузену. Веома је значајно да се публика и млади аутори упознају са радовима ова два аутора, али је потребно и да овдашњи млади ствараоци потраже шансу да прикажу своја осварења на оваквим манифестацијама, рекао је Ђурић.
Фестивал ће бити одржан наредне године од 29. априла до 4. маја, а биће приказано више од 300 кратких филмова и видео остварења из око 90 земаља.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs