Трибина о енергетској ефикасности и коришћењу обновљивих извора енергије у Регионалној привредној комори Нови Сад

Нови Сад , 23. јун 2009.
-A A +AТрибина о енергетској ефикасности и коришћењу обновљивих извора енергије у Регионалној привредној комори Нови Сад.

Нови Сад , 23. јун 2009. .

Нови Сад, 23. јун - У нашој средини има потенцијала за улагање у обновљиве изворе енергије, истакао је своје становиште покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Радослав Стриковић на данашњој трибини о енергетској ефикасности и коришћењу обновљивих извора енергије у Регионалној привредној комори Нови Сад.
У присуству домаћих привредника, представника локалних самоуправа, регионалних привредних комора, стручњака са Универзитета у Новом Саду и бројних представника медија, уводну реч одржала је и покрајинска секретарка за архитектуру, урбанизам и градитељство Душанка Д. Сремачки. Присутне је посебно поздравио и домаћин трибине - председник Регионалне привредне коморе Нови Сад мр Драган Лукач.
Стриковић  је најавио и скоро доношење уредбе о повлашћеним произвођачима електричне, односно топлотне енергије који, између осталог, у процесу производње енергије користе обновљиве изворе, а који имају право на субвенције, пореске, царинске и друге олакшице, у складу са законом и другим обавезама којима се уређују мере подстицаја. Ресорни секретар нагласио је да овакве трибине пружају подстицај потенцијалним домаћим инвеститорима да се укључе у пројекте обновљивих извора енерегије - биомасе, ветрогенератора и развоја хидропотенцијала. Покрајински секретаријат је показао спремност у стварању предуслова за реализацију управо таквих пројеката, истакао је покрајински секретар Стриковић и додао да они, осим рационалне потрошње енергије и еколошких предности, имају све већи комерцијални значај.
Говорећи о значају доношења планског документа који представља основ развоја сваког друштва, покрајинска секретарка за архитектуру, урбанизам и градитељство Душанка Д. Сремачки је нагласила потребу за континуираним бављењем просторним планирањем и сталним преиспитивањем ради благовременог планирања будућих инвестиционих пројеката. Укључивање локалних самоуправа у доношење просторног плана такође је од огромног значаја, на шта упућује и законска регулатива, која недоношење просторног плана третира као законски прекршај. Такође, у циљу потпуне примене просторног плана, све локалне самоуправе треба да потпишу уговор о имплементацији просторног плана, рекла је овом приликом Сремачки и уједно навела да Војводина има традицију у коришћењу биомасе. - Примена нове технологије и учешће стручњака свих профила могу допринети да овај значајан ресурс поново буде актуелан. Такође, законска регулатива о изградњи обавезује инвеститоре да поседују сертификате о томе да су објекти које граде енергетски ефикасни. Тема обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности је ресурс развоја Србије и Војводине, истакла је данас Душанка Д. Сремачки.
У последње две године ресорни секретаријат је одвојио више од 300 милиона динара бесповратних средстава за пројекте енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије у покрајини, рекао је Томислав Папић заменик покрајинског секретара. Он је истакао да ће подршка у 2009. години пројектима у овој области бити могућа након ребаланса покрајинског буџета. Прилику ће добити најспремнији са потпуном документацијом и квалитетним пројектима. Такође, представљен је и правни оквир у оквиру којег делују ресорни секретаријати у овим областима, а учесници данашње трибине у Новом Саду имали су прилику да се информишу и о програму остваривања стратегије развоја енергетике АП Војводине, са планом активности у овом ресору за 2009. годину, приоритетима и препрекама у његовој реализацији.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs