Најављено отварање катедре за образовање васпитача на ромском језику

Нови Сад , 23. јун 2009.
-A A +AНајављено отварање катедре за образовање васпитача на ромском језику.

Нови Сад , 23. јун 2009. .

Нови Сад, 23. јуни - Од школске 2009/10. године, први пут у нашој земљи биће покренута катедра за образовање васпитача на ромском језику, на Високој школи струковних студија за образовање васпитача у Вршцу. Предвиђено је да на новој катедри наставу похађа 10 студената, чије ће школовање бити финасирано из буџета - најављено је на данашњој конференцији за медије.О реализацији овог значајног пројекта говорили су покрајински секретар за образовање др Золтан Јегеш, директорка Високе школе струковних студија за образовање васпитача у Вршцу академик Грозданка Гојков, директор Канцеларије за инклузију Рома Душко Јовановић, председник Матице ромске Петар Николић и проф. др Рајко Ђурић.
Директорка Више школе за образовање васпитача у Вршцу Грозданка Гојков најавила је да испити за пријем студената почињу сутра и да подразумевају најпре проверу способности на ромском језику, што је елиминациони испит, а затим следи квалификациони испит. Она је додала да ће бити објављен конкурс за пријем кадрова, који ће држати наставу на новој катедри, уз очекивање да ће на првој години студенти око половине предмета слушати на ромском језику.Према речима ресорног покрајинског секретара проф. др Золтана Јегеша, отварање катедре за образовање васпитача на ромском изузетно је значајан пројекат за ромску заједницу у нашој земљи.
- Свесни смо да је ово дуготрајан процес, али овај пројекат је веома важан за остваривање људских права и равноправност које имају националне заједнице у Војводини - рекао је проф. Золтан Јегеш.
Директор Канцеларије за инклузију Рома Душко Јовановић истакао је да су пре две године иницијативу за отварање катедре покренуле Канцеларија за инклузију Рома и Матица ромска.
- Њеним отварањем оствариће се неколико значајних циљева. С једне стране је очување, неговање и развој ромског језика, а с друге добићемо школовани кадар који ће у будућности омогућити већи обухват и укључивање ромске деце у студијске програме - рекао је Душко Јовановић. Он је најавио да ће Канцеларија за инклузију Рома стипендирати школовање свих десеторо студената, те да ће бити обезбеђена средства за набавку уџбеника.Према речима проф. др Рајка Ђурића, студије ромологије у земљама Европе уведене су пре више од једне деценије. Прва таква катедра је отворена у Француској, а потом у Чешкој, Словачкој, Мађарској, Румунији, Бугарској и Италији.
- У 21. веку, без обзира на политичку вољу, неписмени људи немају никакве шансе. Отварање катедре за образовање васпитача на ромском, пружа прилику Ромима да постану равноправни са осталим националним заједницама - рекао је проф. др Рајко Ђурић.
Председник Матице ромске Петар Николић истакао је да је на овај начин заокружена институционална видљивост Рома у односу на друге националне заједнице у Војводини и додао да би овај пројект требало подићи на ниво Републике.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs