Потписан споразум о пројекту ИПА прекограничне сарадње општина из Војводине и Хрватске

Нови Сад , 23. јун 2009.
-A A +AПотписан споразум о пројекту ИПА прекограничне сарадње општина из Војводине и Хрватске .

Нови Сад , 23. јун 2009. .

Нови Сад, 23. јун - Редовна конференција Покрајинског секретаријата за регионалну и међународну сарадњу из циклуса „Европа у Војводини" одржана је данас у Извршном већу АП Војводине. Посвећена је представљању заједничког пројекта општина Темерин, Жабаљ и Тител из Србије и опћина Борово и Негославци из Хрватске, под називом „Мрежа центара за развој предузетништва и прекограничну сарадњу", којим ће конкурисати за средства у оквиру програма прекограничне сарадње ИПА ЕУ Србија - Хрватска 2007-2013. године.Правни оквир за споразум представља овај заједнички документ о прекограничној сарадњи две суседне земље усвојен 2007. године, као и одговарајућа национална документа. Циљ пројекта је стварање заједничке прекограничне мреже центара за развој предузетништва и прекограничну сарадњу у привредно-економским и културно-просветним областима живота и рада прекограничних региона Србије и Хрватске. Споразум су у име опћина из Хрватске потписали начелници Раде Босић из Борова и Душан Њецков из Негосалваца, те представници општина Жабаљ- Бранко Стајић, Тител- Миливој Петровић и Темерин - Зоран Пекез.
Заменик ресорног секретара Владимир Пандуров нагласио је  да је потписивање овог споразума значајно из два аспекта. - Први,  јер представља елемент сарадње који се први пут, на овом нивоу, успоставља између општина Србије и Хрватске на спровођењу заједничког пројекта, односно, управо овај споразум је део пројектне документације неопходан за подношење на самом конкурсу, појаснио је Пандуров.Влада Биљна, координатор пројекта,  изнео је његове основне параметре.  Истакао је да је општи циљ пројекта заједнички допринос ових општина побољшању и развоју друштвено-економских односа Србије и Хрватске, док је посебан циљ да се створе капацитети у локалним заједницама за подршку и помоћ предузетницима, малим и средњим предузећима и пољопривредним газдинствима. Према његовим речима, очекивани ефекти су пре свега у оснивању четрири центра за развој предузетништва и прекограничну сарадњу у општинама Борово и Негославци у Хрватској, односно у овдашњим општинама  Жабљ и Тител, као и заједничке мреже свих центара у Темерину. - Главни задаци мреже биће формирање базе података пивреде ових општина као помоћ за даљу сарадњу, координацију и развој наших привредних и других односа, што ће допринети развоју односа две суседне државе, казао је Биљна.
Предвиђено је да пројекат траје 18 месеци, а процењена вредност му је до максималних 200.000 евра, што је и лимит средства ИПА програма за овакве пројекте. Такође је предвиђено да 85 посто ових средства иде из донација средстава ИПА програма ЕУ, а да је  учешће општина потписница споразума 15 посто.Речено је и да конкурс за пројекте још није расписан. Очекује се да то буде за месец дана, а рок за подношење апликација је три месеца.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs