УНХЦР подржао програм стамбеног збрињавања избеглица у Војводини

Нови Сад , 22. јун 2009.
-A A +AУНХЦР подржао програм стамбеног збрињавања избеглица у Војводини.

Нови Сад , 22. јун 2009. .

Нови Сад, 22. јун - У Извршном већу АП Војводине - у оквиру обележавања 20. јуна - Светског дана избеглица, у присуству председника Извршног већа др Бојана Пајтића, потписан је уговор о сарадњи Покрајине и УНХЦР-а. Уговор су потписали директор покрајинског Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Дејан Павловић и шеф представништва Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Србији Ленарт Коцалајнен.
Ово је први пут да УНХЦР реализује овакав пројекат у директној сарадњи са неком од покрајинских институција, који омогућава да из фондова Европске уније буду обезбеђена средства, у овом случају у висини од 200.000 евра, која ће бити употребљена за стамбено збрињавање избеглица. Покрајински Фонд ће од ових пара купити сеоске куће за 25 породица на територији АП Војводине. Како је наглашено, реализација овог пројекта је уједно признање и подршка за досадашња залагања покрајинске Владе на плану трајног збрињавања избегличке популације која живи у Војводини.
Председник Пајтић је у свом обраћању гостима нагласио да су ова средства, која ће бити упућена корисницима у Војводини преко Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, изузетна подршка свим досадашњим активностима у покрајини. Пајтић је подсетио да је преко програма подршке за социјално најугроженију категорију у овој земљи, међу којима су, како је рекао, свакако избегла лица, до сада обезбеђен кров над главом за око 600 породица, за шта је утрошено око 200 милиона динара. Председник Пајтић је рекао да је у нашој покрајини неколико хиљада људи избеглих са подручја Хрватске, Босне и Херцеговине и Косова добило прилику да живи достојанствено и да своју децу подиже у нормалним условима примереним веку у којем се налазимо. Средства предвиђена данашњим уговором додатно снаже настојања да у наредних неколико година буду решени проблеми ове изразито угрожене популације и, како је председник Пајтић још навео, људима који су решили да овде остану буде пружена таква прилика, а онима који су решили да се врате на просторе са којих су дошли кроз квалиитетне програме, такође обезбеде добри услови повратка.
Шеф представништва Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Србији Ленарт Коцалајнен истакао је да је данашња сарадња, уједно и покушај да се испуне ранија обећања дата на рачун веће подршке интеграцији избеглица у Србији. Коцалајнен је рекао да је ово мали пројекат, али сигурно веома важан, поготово за 25 избеглих породица које ће добити свој дом. Он је најавио да је ускоро у плану потписивање са Комесаријатом за избеглице уговора у вредности од 700.000 долара за подршку локалним акционим плановима, односно као додатна подршка општинама. Коцалајнен је рекао да је на овај начин започето испуњавање свих оних обавеза које до сада нису завршене. Такође, високи гост похвалио је остваривање тв-програма намењених избеглим лицима на тему услова живота у њиховим крајевима, те сарадњу са Фондом и Извршним већем АП Војводине. Истакавши да је Европска унија један од највећи донатора за избегла лица у Србији, Коцалајнен је изразио захвалност Влади САД, која је свој први допринос упутила у висини од милион долара пре недељу дана, оценивши овај чин као веома значајан извор подршке. Коцалајнен је изнео уверење да ће заједничка залагања имати још успешније резултате.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs