Представљени резултати међународног студентског конгреса из области графичких технологија

Нови Сад , 04. јун 2009.
-A A +AПредстављени резултати међународног студентског конгреса из области графичких технологија.

Нови Сад , 04. јун 2009. .

Нови Сад, 4. јун -  На данашњој конференцији за новинаре у Извршном већу АП Војводине, Покрајински секретаријат за регионалну и међународну сарадњу, у наставку пројекта "Европа у Војводини", представио је резултате Другог међународног студентског конгреса из области графичких технологија - ПДП цонвентион. Конгрес је одржан од 14-16. маја ове године у Новом Саду, у организцији Студентске уније Факултета техничких наука у Новом Саду, у сарадњи са ФТН и Покрајинским секретаријатом за регионалну и међународну сарадњу и бројним графичким предузећима.Истакнуто је да су циљеви и активности Конгреса, између осталог, да се студенти и професори упознају са иновацијама на пољу графичке индустирје и дизајна, али и да се од еминентних стурчњака непосредно информишу о начину рада, техници и технологијама које се користе у иностранству.
Говорећи о моделу пројекта Владимир Пандуров, заменик ресорног секретара, нагласио је да су представници Студентске уније ФТН показали како се уз мало средстава, али уз добре идеје и  организацију, може много постићи. Наиме, Други међународни конгрес графичке технологије реализовала  је Студентска унија, а у сарадњи са ФТН и Секретаријатом, који је ову манифестацију подржао са симболичном сумом од око 260.000 динара. Пандуров је најавио и евентуалну  будућу сарадњу Студентске уније и Секретаријата, која  је могућа и кроз већ отворен конкурс ИПА програма прекограничне сарадње Србије и Румуније, а презентовали су га представници Министарства финансија, јуче,  у Кикинди.  Конкурс је расписан до 29. јула ове године, а на презентацији  заинтересованима су предочени услови и све оно што је потребно приложити приликом апликације. - Средства која су  на располагању су релативно велика, седам до осам милона евра,  нагласио је Пандуров. Међутим, услови су такви да захтевају висок ниво припремљености и квалитета  пројектне апликације, тако да би Студентска унија могла да учествује на овом конкурсу, сматра Пандуров. Констатовао је и да износи од 50 хиљада до милион евра са којима се располаже у периоду од 17-18 месеци, колико највише пројекат може да траје, омогућава да се пуно тога уради.
Координатор пројекта Борис Петровић представио је резултате тродневног рада конгреса. Објаснио је да је од 575 пристиглих студентских радова, 73 прошло селекциону комисију, од којих је  6  награђено. Теме ПДП цонвентион су радови посвећени штампи, дизајну и форографији и то су области у којима су студенти конкурисали. Ове године учешће на конкурсу узели су студенти из земаља у региону. Петровић је навео да је индустријски дизајн профитабилна грана привреде у свету и потребно је што више промовисати  код нас.- Овакви видови едукација отварају нове могућности у запошљавању после студија, али дају могућност  садашњим  и будућим  студентима да се добро  информишу о студијама и усавршавању у иностранству у области дизајна и графике, казао је Петровић.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs