Трибина на тему коришћења обновљивих извора енергије и енергетске ефикасност у Сомбору

Нови Сад , 02. јун 2009.
-A A +AТрибина на тему коришћења обновљивих извора енергије и енергетске ефикасност у Сомбору.

Нови Сад , 02. јун 2009. .

Нови Сад/Сомбор 2. јун - У Регионалној привредној комори у Сомбору, данас је одржана друга у низу трибина на тему коришћења обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, које је покренуо Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине.

Уводну реч на трибини дали су покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Радослав Стриковић, покрајинска секретарка за архитектуру, урбанизам и градитељство Душанка Д. Сремачки и домаћин трибине у Сомбору проф. др Божидар Роца. Трибини су присуствовали представници Привредне коморе Војводине, Покрајинског секретаријата за архитектуру, урбанизам и градитељство, Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине и одрживи развој, тим стручњака са Универзитета у Новом Саду и представници локалне самоуправе.
Покрајински секретар Стриковић поновио је и овога пута да је суштина ових сусрета јачање сарадње коморског система у покрајини, сензибилисање јавности у овој области, као и жеља да се мотивишу домаћи привредници да инвестирају у пројекте који имају за циљ рационалну потрошњу енергије по еколошким стандардима. Напорима за поједностављење административне процедуре и за доношење неопходне законске регулативе, као и потписивањем споразума са привредним коморама и Универзитетом у Новом Саду, ресорни секретаријат је показао спремност у стварању предуслова за реализацију пројеката у области коришћења обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, истакао је покрајински секретар Стриковић.
У Западнобачком округу већ се могу похвалити пројектима ове врсте, попут Ветропарка у Кули и, када је реч о обновљивим изворима енергије и у Сомбору отварањем погона за производњу апсолутног алкохола и биодизела а, како је речено, у току су припреме за производњу биоетанола од остатака пољопривредне производње. Према речима проф. др Божидара Роце, наша држава ће у овакве пројекте до 2015. године уложити чак 9 милијарди евра.
Покрајинска секретарка Душанка Д. Сремачки истакла је овом приликом да је основни задатак надлежних представника да своју област приближе корисницима. Просторни план је основни документ који представља предуслов нашег развоја, те је задатак Покрајинског секреатријата за архитектуру, урбанизам и градитељство да наручује и подстиче доношење планског документа који представља основ развоја сваког друштва.
У току претходне две године, Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине уложио је 27 милиона динара у пројекте у Западнобачком округу, који су највећим делом били усмерени на гасификацију и пројекте енергетске ефикасности. Сам регион обезбедио је додатних 70 милионих динара, што представља значајна средства уложена у ове пројекте који представљају приоритет наше будућности, констатовано је на трибини у Сомбору.
Како је још поручено на овом скупу, подршка у 2009. години неће стати, али ће она бити могућа након ребаланса покрајинског буџета. Прилику ће добити најспремнији са потпуном документацијом и квалитетним пројектима. Такође, представљен је и правни оквир у оквиру којег делују ресорни секретаријати у овим областима, а учесници данашње трибине у Сомбору имали су прилику да се информишу о програму остваривања стратегије развоја енергетике АП Војводине, са планом активности у овом ресору за 2009. годину, приоритетима и препрекама у његовој реализацији.
Стварање услова за производњу енергије из обновљивих извора и из сопствених ресурса, који би се исплатили домаћем инвеститору, биће један од задатака у наредном периоду свих партнера у овом задатку, сложили су се учесници трибине о коришћењу обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности у Сомбору.
У оквиру Трибине одржана су и стручна предавања о могућностима комбиноване производње електричне и топлотне енергије из биомасе, потом брикетирања и пелетирања биомасе, енергетске ефикасности у топлотном систему и начину коришћења отпада у енергетске сврхе.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs