Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 17.08.2023

378 милиона динара за набавку опреме и система за наводњавање

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство организовао је данас доделу уговора корисницима који су остварили право на средства за суфинансирање набавке опреме и система за наводњавање у АП Војводини.

Циљ конкурса је повећање обрадивих површина пољопривредног земљишта под опремом и системима за наводњавање на територији Војводине.

Ресорни секретаријат је за ову намену определио преко 378 милиона динара, док је учешће пољопривредних газдинстава  близу 292 милиона динара.

Уговоре је доделио подсекретар Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство Александар Пановски.

„У овом првом конкурсном циклусу 365 пољопривредних газдинстава је добило подстицаје, а површина која ће бити покривена најсавременијим системима за наводњавање износи око 3.000 хектара. Суфинансирана је набавка 154 пумпе и агрегата за наводњавање, 63 тифона, 8 система за наводњавање у типу ‘ренџер’, 234 система за наводњавање ‘кап по кап’ и 26 соларних система за наводњавање“, изјавио је Пановски и истакао да се на овај начин улаже и у савремене технологије и њихову примену у пољопривреди, чиме се повећава плодност земљишта.

Покрајинска влада је на предлог ресорног Секретаријата одобрила повећање овогодишњег буџета за конкурс за наводњавање за додатних 80 милиона динара, што ће омогућити проширење листе прихватљивих пријава с обзиром на то да је интересовање пољопривредних газдинстава за улагања у системе за наводњавање за 40 одсто веће у односу на претходну годину.

„Након ребаланса који очекујемо у току септембра, укупан буџет конкурса износиће скоро 460 милиона динара, што значи да наш посао у вези са суфинансирањем система за наводњавањем још траје“, напоменуо је Пановски.

fixed-img