Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 29.05.2013

Ана Томанова Маканова на Међународној конференцији “Безбедне и здраве мајке и деца”

DSCI1379

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседница Скупштине АП Војводине Ана Томанова Маканова учествовала је данас на Међународној конференцији под називом: “Безбедне и здраве мајке и деца”, која се одржава у Новом Саду. Конференција се спроводи у оквиру пројекта Војводина безбедна заједница, који је део активности Међународног пројекта „Проблеми идентитета и квалитета живота у хетерогеним европским регијама и државама”, са седиштем на Филозофском факултету у Новом Саду, који води академик Јулијан Тамаш, Међународног покрета Безбедна заједница са седиштем у Колаборативном центру Светске здравствене организације на Каролинска Институту у Стокхолму, под вођством професора Леифа Сванстрома, затим, Међународне организације Безбедна деца света са седиштем у Вашингтону, коју води Кејт Цар и Националног центра за превенцију повреда и промоцију безбедности из Новог Сада, који води проф. др Мирјана Миланков.
Учесници и гости конференције су еминентни стручњаци, домаћи и страни предавачи из десет земаља, чланица Међународне мреже безбедних заједница, који се баве промоцијом и унапређењем здравља, квалитета живота и безбедности, што се посебно односи на жене и децу, превенцијом повреда и насиља, као иницијативама које се базирају на Стратегији Светске Здравствене Организације, “Здравље у 21 веку”. Они ће на скупу разменити знања и искуства, у циљу постизања највишег могућег нивоа здравља и безбедности, са акцентом на мајке и децу.

Поздрављајући скуп у име Скупштине АП Војводине и своје лично име, потпредседница Ана Томанова Маканова је учесницима пожелела успешан рад и указала на потребу изградње друштва у коме ће људски живот бити највреднији, као предуслова за стварање безбедне и сигурне заједнице и сваког појединца у њој. Она је указала и на потребу решавања проблема из ове области који су и даље присутни у нашем друштву, као што су насиље у породици или нетолеранција.

“Ако се сви сложимо да нам је људски живот највећа вредност, онда можемо да кажемо да нисмо испунили све услове како би смо заштитили ту вредност. У нашем друштву, још увек су присутни породично насиље и недостатак осећаја за друге. Дакле, морамо сви заједно да изградимо хуманије и толерантније друштво и због тога су овакве конференције изузетно значајне. С једне стране, да изградимо сигурне институције, здравствени и безбедни систем и са друге стране, што је још значајније, људски систем. Морамо бити много осетљивији за друге и обезбедити друштво у коме ће заиста људски живот бити највреднији”, казала је у свом обраћању потпредседница Скупштине АП Војводине Ана Томанова Маканова.

У име града као домаћина, скуп је поздравио др Синиша Севић, председник Скупштине града Новог Сада, који се захвалио учесницима што су одабрали Нови Сад као место одржавања тако значајне конференције и нагласио да је град увек отворен за такве и сличне стручне скупове. Учесницима конференције, пригодним музичким програмом и наступом представио се и новосадски мешовити Инклузивни хор ИСОН, на челу са оснивачем и диригентом тог јединственог хора у Европи, Мишом Близанацем. Учесницима конференције приказан је и промотивни мини филм о томе како деца виде безбедну заједницу, а једна од порука са скупа је и да се хуманост једног друштва огледа у његовом ставу према степену безбедности, квалитету живота и нивоу здравља свих становника, а посебно жена и деце.

fixed-img