Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 07.12.2022

Додељени уговори за улагање у развој органске производње

Читај ми

Читај ми
AA

Kорисницима који су остварили право на бесповратна средства у оквиру два конкурса − за доделу средстава за суфинансирање трошкова контроле и сертификације органске производње, и за доделу средстава за суфинансирање трошкова увођења и сертификације система безбедности и квалитета хране и производа са ознаком географског порекла у 2022. години, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство доделио је данас 27 уговора.

Уговоре је уручила помоћница покрајинског секретара за пољопривреду Јадранка Савин, која је том приликом истакла да укупна средства којa је Секретаријат определио за ове конкурсе износе два милиона динара, односно по милион динара за сваки.

Oна je поручила да је циљ овог улагања добијање, пре свега, здравог производа за потрошаче.

„Бесповратна средства која се додељују у области органске производње намењена су суфинансирању трошкова контроле и сертификације органских пољопривредних производа од овлашћених организација које издају сертификат у овој области, у чему ресорни секретаријат учествује до 80 одсто од укупно прихватљивих трошкова инвестиције“, саопштила је помоћница Савин. Уговоре за ову подршку данас су добила 22 корисника.

Говорећи о подстицајима у оквиру другог конкурса, који је намењен увођењу и сертификацији система безбедности и квалитета хране, што подразумева и ознаку географског порекла, она је изнела податак да се по овом основу реализује пет уговора чија је укупна вредност близу 700.000 динара.

По овом конкурсу суфинансирају се трошкови израде елабората за добијање ознаке географског порекла и прописаних лабораторијских анализа, потом трошкови контроле и сертификације пољопривредних и прехрамбених производа с географским пореклом, чију су контролу и сертификацију производње у овој години урадиле овлашћене организације. Такође, суфинансира се увођење и сертификација система безбедности и квалитета хране: ISO 22000, GLOBALGAP, BRC, IFS, FSSC 22000, GOST-R, HALAL, KOSHER, Српски квалитет у 2022. години.

Средствима по овом конкурсу субвенционише се до 70 одсто износа за реализоване инвестиције. Износ по једној пријави може достићи 300.000 динарa.

Јадранка Савин подсетила је на то да је почетком године Секретаријат имао још један конкурс намењен унапређивању органске производње – за улагање у набавку пољопривредне механизације намењене произвођачима органске хране. Како је навела, тим конкурсом предвиђена су укупна средства од 13 милиона динара, а утрошено је нешто мање од 10 милиона. Она је зато упутила позив пољопривредницима из Војводине који желе да уложе у органску производњу да у наредној години конкуришу за ова средства и искористе шансу да дођу до прикључне механизације неопходне за посао којим се баве. Максимални износ по једној пријави на овом конкурсу јесте 800.000 динара.

 

fixed-img