Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 24.01.2022

Са округлог стола „Млади и наслеђе“

Читај ми

Читај ми
AA

У Скупштини АП Војводине данас је  одржан  округли сто у оквиру пројекта „Млади и наслеђе – традиција и будућност у региону прекограничне сарадње“, који суфинансира Европска унија као део Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија.

У име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама обратио се подсекретар Станислав Радуловић, који је у уводном делу излагања цитирао великог српског предузетника и добротвора Владимира Матијевића, који је живео у Аустроугарској крајем деветнаестог и почетком двадесетог века и који је  својевремено  рекао: „Није довољно знати и умети. Треба имати с ким и с чим“.

„Модел прекограничне сарадње кроз ИПА пројекте Европске уније увек је добродошао модел, али све до тренутка реализације он представља само алат“, истакао је Радуловић и додао да помоћу тог алата настаје интеракција људи различитих националности, култура и језика.

„Када смо пре две године настојали да покренемо ИПА пројекат са партнерима из Мађарске, размишљали смо о тачкама спајања, а то су пре свега култура и стваралаштво и заједничко културно наслеђе, које има симболички и идентитетски значај у свести људи, а са економске стране представља туристички потенцијал“, нагласио је подсекретар Радуловић.

Основни циљеви су били да се повећа присуство културног наслеђа у свакодневном животу младих људи, као и да се омогући њихово интензивно учешће у процесима заштите културног наслеђа путем учења и схватања значаја културне различитости, пре свега захваљујући доступности дигиталних медија.

„Као што сам навео, едукативна  компонента је изузетно битан елемент основног концепта“, рекао је Станислав Радуловић и нагласио да су инспирација били и конкретни људи, пре свих један од најзначајних стваралаца српске културе Милош Црњански, који је рођен у Чонграду 1893. године, месту по којем наша партнерска жупанија носи име.

Он је истакао да се у контексту квалитетне сарадње Србије и Мађарске, која је најбоља у досадашњој историји међусобних односа, чине додатни напори и да је наше учешће у ИПА програму значајан допринос унапређењу свеукупних односа.

„Чињеница да је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама носилац пројекта, чини за нас велику част. Пошто су основна циљна група млади, ми смо закључили да је најбољи начин њиховог повезивања идентификовање са културним наслеђем. Тиме се постиже двострука друштвена корист. Прво учимо и упознајемо сопствену културу, а затим добијамо могућност да је преносимо другима и да кроз дијалог градимо аутентичан однос као истинске личности“, навео је Радуловић.

Поред тога, радионице за средњошколце и студенте ће донети додатну вредност пројекту јер ће младима понудити перспективу у културној баштини у архитектури, ликовној уметности, процесу презервације и конзервације наслеђа, одрживости, мотивацији и знању. Јачање односа међу младима је још један социјални бенефит – већи прилив нерезидената могао би резултирати новим односима, па тако и успостављањем добре сарадње.

Теме које су усредсређене на културно наслеђе и културну разноликост у мултикултуралној Европи у овом тренутку веома су важне и актуелне за младе, а путем пројекта омогућено је подстицање интеркултуралног дијалога и међусобног разумевања кроз знање о културном наслеђу у региону, као и досезање до недовољно заступљених младих људи.

Не треба изгубити из вида ни чињеницу да је Сегедин физички веома близу и да је једна од најомиљенијих туристичких дестинација великог броја наших грађана, па је сасвим очекивано да наша деца, наши ученици наставе контакт и дружење и након завршетка пројектних активности и да се након овог пројекта сарадња настави у некој другој форми.

У име Фонда „Европски послови“ АП Војводине учеснике округлог стола поздравила је Ивана Ђурица, помоћник директора, која је истакла да је овај пројекат имао циљ да развије теме о ризицима којима је културно наслеђе изложено, да се размене теоријска и практична знања и могућности за подстицање односа друштва према наслеђу, како би се предузеле одговорајаће мере за очување и стављање у службу привредних и турстичких потенцијала локалних заједница. Његова вредност је 135.000 евра.

О значају и улози музејско-галеријске делатности говориле су директорка Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски, програмски директор Галерије Матице српске Данило Вуксановић и директорка Музеја Војводине др Тијана Станковић Пештерац.

У име Жупаније Чонград – Чанад обратио се видео-линком Адам Пап, који је истакао значај очувања старијих зграда као посебног културног наслеђа једне заједнице у ери општег тренда новоградње, као и важност заштите идентитета наслеђа и едукације младих људи.

fixed-img