Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 29.05.2013

Војводина очекује конкретне резултате од чланства у АЕР

Читај ми

Читај ми
AA

Генерално заседање Скупштине европских регија (Тхе Ассемблy оф Еуропеан Регионс – АЕР) почело је данас у Паризу, а представници више од 250 региона из 35 земаља бираће ново председништво и чланове радних тела ове организације.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, који заједно са покрајинским секретаром за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Браниславом Бугарским и председницом Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу Скупштине АП Војводине Мајом Седларевић учествује у раду Генералне скупштине АЕР-а, истакао је да АП Војводина, која је од 2002. године активна чланица, очекује да у предстојећем периоду ова организација полетније и снажније делује у лобирању на заједничке и појединачне интересе региона.
„Од АЕР-а, као највеће мреже региона, која заступа интересе региона и има амбицију да учествује у креирању европских политика које су од животног значаја за регионалне и локалне нивое власти, у будућности очекујемо много више активности, агилности и иницијативе. С обзиром на обећавајуће европске процесе у Србији, за Војводину као регију је од посебне важности да се АЕР снажније усмери на лобирање и помоћ регионима у привлачењу средстава из европских фондова”, истакао је Пастор.

Он је нагласио да само на тај начин чланство у оваквим организацијама испуњава своју сврху, те је најавио да ће у очекивању оваквих резултата Војводина наставити активно да учествује у раду Скупштине, комитета и других радних тела АЕР-а.

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски истакао је да је присуством у Паризу Војводина искористила шансу да се сретне са пријатељима и комшијама из европских регија и још једном се приближи потенцијалним регионалним партнерима са којима би могла да реализује нове пројекте.

„Узимајући у обзир потребу за новим финансијским моделима која је заједничка за све регионе, а што је констатовано на Самиту првог дана, АЕР је важно место где смо разменили искуства са колегама из других европских регија. Улога новог руководства је посебно важна у дефинисању регионалне политике Европске уније, пошто се очекује да ће буџет ЕУ 2014 – 2020. бити заокружен до краја јуна, како би његова имплементација несметано кренула 2014. године. Интерес Војводине је посебно наглашен у финансирању програма прекограничне сарадње, као и програма који су саставни део Дунавске стратегије”, нагласио је Бугарски.

Поред Генералне скупштине, представници региона присуствују и 3. Самиту посвећеном решавању последица актуелне финансијске кризе у Европи, а међу препорукама које су у својству закључака са овог скупа усвојене, истиче се потреба за подршком јачања регионалних политика, орјентисање ка „зеленој економији”, оснаживање грађанске иницијативе и подршка едукацији и образовању младих у региону.

fixed-img