Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 02.12.2022

За одгајивачке програме у Покрајини опредељено 50 милиона динара 

Читај ми

Читај ми
AA

Представници Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство потписали су уговорe са корисницима који су добили средства намењена за спровођење мера одгајивачког програма у говедарству, свињарству, овчарству и козарству, у живинарству, код копитара и у пчеларству у 2022. години.

За ту намену одвојено је 50 милиона динара, а одобрено је 217 поднетих пријава.

Уговоре је уручила помоћница покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Јадаранка Савин, која је истакла да је ресорни секретаријат на овом конкурсу за 90 одгајивачких организација, 12 регионалних одгајивачких станица и новосадски Пољопривредни факултет – Департман за сточарство, определио 46 милиона динара, док су преостала средства намењена за послове контроле спровођења одгајивачког програма.

„Овај конкурс за расподелу средстава из годишњег програма мера за спровођење одгајивачког програма у АП Војводини има за циљ повећање продуктивности домаћих животиња, измене и побољшање расног састава, као и спречавање смањења бројног стања домаћих животиња“, рекла је Јадранка Савин.

Како је још истакла, на подручју АП Војводине у 2022. годишњим програмом мера за спровођење одгајивачког програма обухваћено је 367 фарми, односно 5.762 газдинства на чијим имањима се укупно гаји око

82.400 матичених грла говеда, 60.000 свиња, 180.000 оваца, 5.000 коза, 1.300 копитара и 486.000 живине у матичним јатима.

Помоћница покрајинског секретара за пољопривреду нагласила је да ће планирани обим средстава намењен за мере одгајивачког програма у 2023. години остати на истом нивоу.

fixed-img