Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 16.04.2024

Мировић примио делегацију кинеске Провинције Хебеј

AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић састао се данас са делегацијом Провинције Хебеј у Народној Републици Кини, коју je предводиo Ни Јуефенг, секретар Комитета Комунистичке партије Кине у тој провинцији.

На састанку одржаном у Покрајинској влади разговарало се о досадашњој сарадњи и могућностима интензивирања односа у циљу даљег развоја економских веза.

Председник Мировић рекао је да су односи Србије и НР Кине најбољи у својој историји и да их карактерише висок степен узајамног поверења и међусобна подршка у најважнијим питањима, поручивши да су председници Србије и НР Кине Александар Вучић и Си Ђинпинг створили оквире који су дали подстицај за развој и сарадњу покрајина.

Имајући у виду висок степен развијености Провинције Хебеј, председник Мировић је навео да је за АП Војводину важно да се разговара о улагањима у пољопривреду и информациони сектор, али и друге области од заједничког интереса.

Саговорници су се сагласили да обе стране имају много тога да понуде и у култури, спорту, образовању и туризму, те да су то области са великим потенцијалом за развијање партнерства и пријатељства.

„Желимо да повећамо обим инвестиција у Војводини и да подстакнемо кинеске компаније да наставе да улажу у нашу земљу. Радимо заједно на многим пољима, на великим инфрастуруктурним пројектима, и то је одраз правог пријатељства наше две земље“, навео је Мировић.

Ни Јуефенг истакао је да је делегација Хебеја у првој званичној посети АП Војводини од потписивања Споразума две покрајине поручивши да су привредници и предузетници из АПВ добродошли у ту земљу.

Провинција Хебеј је једна од најразвијенијих кинеских провинција са 75 милиона становника и бруто друштвеним производом од 550 милијарди долара.

Састанку су присуствовали и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић, амбасадор Кине у Србији Ли Минг, као и представници Министарства науке и технологије и Канцеларије спољних послова Провинције Хебеј.

Кинеска делегација је након састанка посетила Институт „Биосенс“ у Новом Саду.

fixed-img