Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 27.03.2024

Секретар Софић учествовао на Форуму о регионалном развоју

AA

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и  локалну самоуправу Александар Софић учествовао је данас у Врднику на другом Форуму о регионалном развоју АП Војводине, на којем се разговарало о новим могућностима и моделима одрживог регионалног развоја.

Секретар Софић говорио је о економском развоју на панелу посвећеном зеленој агенди и тржишту радне снаге и том приликом истакао да је прошле године ресорни секретаријат расписао два конкурса за доделу бесповратних средстава за набавку нове опреме, у оквиру Буџетског фонда за спровођење мера развојне економске политике АП Војводине, са укупним средствима у висини од 770 милиона динара.

„На ова два конкурса је пристигло 198 пријава, а укупни захтеви привреде износили су близу 1,4 милијарде динара. Расположива средства од 770 милиона додељена су за 98 компанија из Војводине које ће за набавку опреме уложити готово две милијарде динара“, изјавио је секретар Софић.

Посебан значај има чињеница да је по први пут за спровођење мера развојне екомонске политике Војводине отворена и компонента у оквиру Програма развоја ланаца добављача мултинационалних компанија, која је намењена домаћим фирмама за стварање и побољшање услова пословања. Циљ је да оне на тај начин постану квалификовани добављачи мултинационалних компанија које послују у целој Европи. Средства у износу од 244 милиона динара по овом основу одобрена су за 25 домаћих компанија.

Како је речено на Форуму, зелена транзиција је широк појам и наша земља је на самом почетку у тој области, а средства која су намењена за то су недовољна да бисмо могли да парирамо развијенијим државама. Наглашено је, такође, да се стање у овој области може побољшати кроз јавно-приватна партнерства, уз мотивисање локалних самоуправа да учествују у њима.

„Ми смо усвојили законску регулативу и донели планска документа, а међу њима је План развоја Војводине до 2030. године. Преостаје нам да га применимо у свим сферама и свим локалним самоуправама“, нагласио је секретар Софић.

Он је казао да се у Војводини  спроводи енергетска санација 60 објеката јавне намене ─ школа, болница и домова здравља, као и пројекти за озелењавање локалних самоуправа, а све већа средства улажу се у зелену агенду.

Софић је подсетио и на то да се у Србији спроводи програм „За чистију Србију“ и да би средства требало усмерити и на пречистаче отпадних вода, јер је Нови Сад један од градова који немају пречистач. Он је изразио очекивање да ће у наредним годинама средства бити опредељена и за ту намену.

На Форуму у оквиру панела о економском развоју говорили су и Жељко Петровић, вођа Тима за витални развој Програма Уједињених нација за развој у Србији, Владимир Лалошевић, председник Уније послодаваца Војводине, Ирена Ђорђевић, шефица Јединице за дигитализацију, иновације и предузетништво Националне алијансе за локални економски развој и Дарко Буљешевић, директор Развојне агенције Војводине.

Форум је окупио представнике јавног, приватног и цивилног сектора, а разговарало се о институционалној и финансијској подршци регионалном и економском развоју и заштити животне средине. Организатор је конзорцијум пет регионалних развојних агенција Војводине – Банат, Бачка, Срем, Панонрег и Јужни Банат, уз подршку Покрајинске владе.

 

 

fixed-img