Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 27.03.2024

Свечаном академијом обележено 200 година од рођења великана српске поезије Бранка Радичевића

AA

Свечаном академијом у Српском народном позоришту вечерас је обележено 200 година од рођења великог српског песника Бранка Радичевића.

Тим поводом, председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је уједно и председник Одбора за обележавање 200-годишњице рођења великана наше поезије, изразио је задовољство због тога што је ова година у знаку великог јубилеја, у чије обележавање су укључене многе националне институције, са циљем подсећања на живот и непролазно дело Бранка Радичевића.

„Бранко је направио својеврсну револуцију средином 19. века, када је после деценија битисања старог српског песништва, које је било помало учмало и једнозначно, успео да својим невеликим, али снажним делом оживи народни дух, и то је најважнији Бранков учинак“, изјавио је председник Мировић.

Мировић је истакао да ће, између осталог, током ове године бити реализовани бројни програми у оквиру обележавања јубилеја – Матица српска ће, након две и по деценије, објавити Сабрана дела Бранка Радичевића у два тома, док ће део програма на Вуковом сабору у Тршићу бити посвећен Бранку.

„Бранко је својим стваралаштвом оставио велики траг у нашој књижевности, култури и историји и у народној души, јер, како рече Михиз, увек ће се у темељу нашег песништва указати Бранков угаони камен, а ми данас озарени стојимо на том чврстом темељу коме је време уклесало сваки песников стих и одраз у нама за вечност“, навео је Мировић.

Беседу посвећену Бранку и његовом делу одржао је српски песник, есејиста и прозни писац Драган Јовановић Данилов.

Бранко Радичевић рођен је 1824. године у Славонском Броду, а умро 1853. године у Бечу. Школовао се у Земуну, Сремским Карловцима, Темишвару и Бечу. Прве стихове је написао док је похађао Карловачку гимназију, која, заједно са Стражиловом, заузима посебно место утемељено у његовој поезији и поеми „Ђачки растанак“ – једном од његових напознатијих дела. Поред Јована Јовановића Змаја и Лазе Костића био је најзначајнији песник српског романтизма.

Свечаној академији присуствовали су и чланови Владе Републике Србије, Покрајинске владе, Војске Србије, председник Матице српске, представници градова и општина, представници удружења књижевника Србије и Републике Српске, ђаци новосадских школа и друге званице.

fixed-img