Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 28.03.2024

Бранково дело већ два века непролазна инспирација и идеја водиља

Читај ми

Читај ми
AA

Сусретом песника и уметника на Стражилову завршена је манифестација „Пролећни Бранкови дани“, која је ове године у знаку обележавања 200-годишњице рођења великана наше поезије Бранка Радичевића.

Том приликом, епископ сремски Василије служио је помен Бранку Радичевићу, а председник Покрајинске владе Игор Мировић положио је венац на Бранков гроб и казивао стихове своје песме „Бранков брод“.

Поезија Бранка Радичевића и дела једног од највећих песника са ових простора никада неће нити могу бити заборављена, а у времену пред нама заједнички ћемо се трудити да она буду инспирација и идеја водиља будућим генерацијама, поручено је данас са Стражилова.

„Име Бранка Радичевића представља синоним за српску поезију и Сремске Карловце уопште, и неодвојив је део нашег културног наслеђа и традиционалног уметничког израза душе Србинове. Бранково дело ткано је од снова и емоција на вешт начин. Његова поезија била је и остала израз чисте и невине младалачке љубави према ближњем свом, према страдалном народу и раскошној природи која нас окружује, а надасаве према нашем творцу“, рекао је владика Василије.

Председник Бранковог кола Ненад Грујичић изјавио је да се деценијама чекао овај величанствен и светао дан.

„Стражилово је култно место у нашој поезији и култури, наше писмености и нашег духа, место које ми из Бранковог кола сваке године походимо – то је чувена стражиловска линија певања, по којој смо познати у свету. Бранко Радичевић је оставио грандиозан траг у српској култури“, истакао је Грујичић.

Стихове песама надахнутих Бранковим делом казивали су драмски уметници и песници.

 

fixed-img