Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 29.05.2023

Ћурчић и Иванишевић уручили уговоре за женско предузетништво: 8,5 милиона динара за 73 предузетнице у 2023. години

Читај ми

Читај ми
AA

Данас су у Покрајинској влади уручени уговори корисницама средстава по основу Јавног конкурса Покрајинског секретаријата за привреду и туризам за доделу бесповратних средстава женском предузетништву за субвенционисање трошкова набавке машина, опреме, рачунарске опреме, софтвера или услуге у циљу иновирања и дигитализовања процеса производње и операција у домену маркетинга и трговине у 2023. години.

За ту намену, као битном сегменту развоја укупнe привреде и предузетништва у АП Војводини, на овогодишњем конкурсу који Покрајински секретаријат за привреду и туризам заједно спроводи са Кабинетом потпредседника Покрајинске владе и са Саветом за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији АП Војводине, опредељено је укупно 8,5 милиона динара.

Према актуелној одлуци, у текућој години, средства су додељена за 73 кориснице – жене предузетнице које послују на територији АП Војводине.

Уговоре су уручили потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић, покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић и директор Сектора за предузетништво Привредне коморе Србије Бранислава Симанић.

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић истакао је да је Савет за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији АП Војводине, на чијем је челу, формиран 2020. године, те да је женско предузетништво једна од приоритетних тема којима се бави.

„Покрајински секретаријат за привреду и Савет за координацију и праћење активности препознали су да је једна од кључних тема управо женско предузетништво. Чињеница да сте се окупили у оволиком броју потврђује да Покрајинска влада и Секретаријат јесу потпуно посвећени женама предузетницама и њиховим делатностима. Да је јавни конкурс успео, говори то да је утрошеност средстава потпуна“, рекао је потпредседник Ћурчић.

Позивајући се на статистику у вези са самим јавним позивом, он је истакао да је од укупно 8,5 милиона динара, 2,5 милиона динара опредељено за текуће субвенције, док је шест милиона намењено капиталним субвенцијама, а средства су одобравана по принципу рефундације.

„Укупан број пријава на јавни конкурс износио је 159, од чега је било средстава за 54 пријаве за капиталне субвенције, тачније за куповину машина, односно опреме, и 19 пријава за текуће субвенције намењене за услуге. Укупно захтевана средства по пријавама за капиталне субвенције износила су нешто мање од 17 милиона  по 121 пријави, док је за текуће субвенције захтевано мало преко 5 милиона динара, по основу 38 пријава. Евидентно је, међутим, да је непотпуних пријава било преко 50 одсто, стога је неопходно радити на едукацији предузетница и оних које то желе да постану”, истакао је потпредсеник Ћурчић.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам већ дуги низ година спроводи програмске мере намењене предузетништву, а посебно предузетницама.

Покрајински секретар др Ненад Иванишевић често напомиње да му је жеља да се предузетништво не дели према полу, али исто тако и да је предузетницама неопходан „ветар у леђа“ у виду адекватног институционалног одговора како би реализовале своје предузетничке идеје, одважиле се на тај корак и постале и економски оснажене.

„Никада до сада, Покрајинска влада није имала тим људи који се посебно бави  женским предузетништвом, што показује колико нам је апсолутно важно да престанемо да говоримо о женском предузетништву, о ромском, о омладинском предузетништву, него да сви који желе у Србији да се баве предузетништвом схвате да је оно шанса или могућност. Да ли ће бити предузетници или предузетнице, зависи од човека. Предузетништво није опредељење нити питање пола, вере, расне нити ма које друге опредељености, него човека који је одлучио да буде предузетник“, истакао је секретар Иванишевић.

Он додаје да је опште познато да је појединим категоријама становништва потребна помоћ и институционална подршка, што је један од разлога за истицање посебне помоћи женама које се одваже да буду предузетнице, упркос свим обавезама које им друштво традиционално намеће као улогу у друштву.

„Преко 180 милиона динара смо усмерили ка предузећима у којима жене доносе одлуке и којима управљају. Трудићемо се да и убудуће будемо ту за вас, јер нико није покуцао на врата Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, а да му она нису била широм отворена“, рекао је Иванишевић.

 

fixed-img