Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 13.05.2022

Ћурчић и Пастор на обележавању јубилеја румунске Жупаније Арад

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор присуствовали су данас у Араду свечаном обележавању 30. годишњице оснивања Жупанијског већа ове румунске жупаније.

Говорећи на свечаности у Палати културе Музеја Арада, председник Пастор истакао је велико задовољство досадашњим блиским и партнерским везама Војводине и Арада. Он је додао да су и Скупштина АП Војводине и Покрајинска влада, чврсто посвећене унапређењу сарадње и партнерских односа између Срба, Румуна и Мађара јер нас је, према његовим речима, историја научила да је то једини исправан пут.

Након ове свечаности одржана је и међународна конференција „Администрација у предузетништву“.

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић истакао је овом приликом да Жупанија Арад и АП Војводина негују деценијску пријатељску и партнерску сарадњу која је током година допринела бројним привредним контактима, блиским универзитеским везама, снажној повезаности пре свега пограничних градова и места, заједничким пројектима из области културе, спорта и туризма. Он је указао на намеру и спремност Покрајинске владе да се ова сарадња продуби новим заједничким пројектима, а да потписани Споразум о сарадњи представља темељан оквир за остваривање даљих заједничких циљева.

Председник Пастор говорио је о примерима добре праксе у креирању плодоносног привредног амбијента у АП Војводини, сарадњи привредних субјеката и администрације и моделима креирања позитивне инвеститорске климе.

„АП Војводина и Арад се суочавају са веома сличним проблемима. Само чврстом привредном, економском, политичком, културном и сваком другом врстом сарадње можемо заједнички наћи одговоре на питање како да задржимо младе на овим просторима и како да наше регије поставимо у центар збивања и одлучивања“, рекао је Пастор и додао да институционални оквири за сарадњу постоје и да треба искористити њихов пун потенцијал. Он је нагласио и добре односе Румуније и Србије, као и снажан допринос који међусобним релацијама дају румунска заједница која живи у нашој земљи и српска која живи у Румунији.

Свечаном обележавању тридесете годишњице оснивања Жупанијског већа Арада присуствовали су и први потпредседник Владе Румуније Келемен Хунор, генерални конзул Републике Србије Владан Тадић и делегације других жупанија.

fixed-img