Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 27.04.2007

Делегација АП Војводине у Братислави

Читај ми

Читај ми
AA

Братислава/Нови Сад, 27. април – Делегација АП Војводине, учијем саставу су потпредседник Скупштине АП Војводине Мартин Злох, ЈовицаЂукић, покрајински секретар за финансије и Сава Свирчевић, посланик у СкупштиниАП Војводине и председник Одбора за привреду Скупштине АП Војводине,разговарала је, у Братислави, са представницима Скупштине Републике Словачке,министром за заштиту животне средине Јарославом Изаком и представницимаТрнавског региона, са којом Војводина има потписан Уговор о сарадњи.Уразговору са представницима Скупштине Републике Словачке  највише пажње је посвећено развоју локалнесамоуправе и  децентрализацији државнеуправе. Војвођанска елегација информисана је о искуствима Словачке у овојобласти, која је највећи део процеса децентрализације окончала пре 3 године.Иако се у пракси спроводи веома кратко време, децентрализација  је дала видљиве резултате, пре свега уобласти финансирања локалне самоуправе, где су према речима представникаСкупштине Словачке задовољне и држава и локална самоуправа.
Покрајински секретар за финансијемр Јовица Ђукић, упознао је своје домаћине са почетком процеса децентрализацијеу Србији започетих новим уставним решењима и указао на неопходност убрзањареформи у овој области, ради обезбеђивања квалитетнијег финансирањаинституција АП Војводине и локалних самоуправа, како у погледу финансирања основнихнадлежности, тако и ради  подстицаја  њиховог  убрзаног  развоја.
Делегација АП Војводине састала сеи са председником Партнерског Трнавског Региона, Тибором Микушем, са којим АП Војводинаима потписан Уговор о сарадњи. Такође, договорена је конкретна даља сарадњау области привреде, социјалне сфере, образовања, културе и спорта.
Током дведневног боравка уБратислави, делегација Скупштине АП Воводине, сатала се и са министром зазаштиту животне средине, Јарославом Изаком.
Потпредседник Злох информисао јеминистра Изака о проблемима из ове области, који постоје у Војводини и првимпредузетим корацима за њихово решавање.
Министар Изак обећао је да јењегов ресор потпуно отворен за сарадњу и договорено је да се у што скоријевреме успоставе контакти између стручњака из ове области, како би словачки експертипренели своја искуства, пре свега, о побољшању квалитета пијаћих вода, као ипречишћавања отпадних и индустријских вода.
У Словачкој, према речима министраИзака, преко 60% насеља има решен проблем одвођења отпадних вода и изграђену канализацију,а преко 90% има потпуно решено питање снабдевања питком водом.
Исто тако, договорено је ипартнерство и подршка нашој земљи од стране овог министарства у аплицирању каевропским фондовима, у циљу решавања проблема из области заштите животнесредине.

fixed-img