Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 17.11.2023

Добитник Покрајинске награде „Михајло Пупин“ Радмила Ракин Мартиновић

Читај ми

Читај ми
AA

Комисија за доделу Покрајинске награде и покрајинских признања једногласно је одлучила да је добитник овогодишње Награде „Михајло Пупин“ магистар Радмила Ракин Мартиновић, редовни професор на Академији уметности и директор Музичке школе „Исидор Бајић“ у Новом Саду од 1996. године.

Дипломирала је 1984. године на Академији уметности, где је 1987. стекла и звање магистра уметности – уметничка дисциплина флаута. У досадашњој уметничкој каријери имала је преко две стотине солистичких и камерних концерата, а посебну пажњу посветила је извођењу дела домаћих аутора, нарочито из Војводине. Учествује на најзначајнијим манифестацијама широм Европе.

Комисија је донела одлуку и о највишим признањима која се додељују у областима привреде, културе, образовања, спорта, равноправности полова и људских и мањинских права.

Покрајинско признање у области образовања „Ђорђе Натошевићˮ додељено је Марти Киш Бутерер из Новог Сада, уметници и наставници ликовног васпитања у пензији. Дипломирала је 1984. године на Академији уметности у Новом Саду, смер сликарство. Од 1997. је члан Савеза удружења ликовних уметника Војводине.

Покрајинско признање у области привреде „Лазар Дунђерскиˮ добила је компанија „Техномаркет“ у Панчеву, друштво са ограниченом одговорношћу, специјализовано за производњу алуминијумских конструкција које се користе у грађевинарству.

Добитник Покрајинског признања у области културе „Ференц Фехерˮ јесте Академско друштво за неговање музике „Гусле“ у Кикинди, основано 1876. године.

Покрајинско признање у области спорта „Момчило Тапавицаˮ припало је баскеташу три на три Страхињи Стојачићу из Новог Сада. Са репрезентацијом Србије освојио је златну медаљу на Светском првенству и Европском купу 2022. године. Са својим баскеташима освојио је и Европско првенство 2023. године.

Покрајинско признање у области равноправности полова „Милица Томићˮ додељено је председници Удружења жена „Великоселке“ Драгани Ђурђевић из Банатског Великог Села.

„Великоселке“ се баве израдом народних ношњи, а од 2015. године брину о Завичајној кући, која је симбол досељавања становника из Босанске Крајине у Војводину након Другог светског рата.

Јелена Јовановић из Новог Сада добитница је Покрајинског признања у области људских и мањинских права „Људевит Мичатек“. У свом досадашњем раду остварила је изузетне резултате у областима образовања, становања, запошљавања, као и очувања историје, културе и традиције ромске националне мањине.

Покрајинска награда „Михајло Пупин“, као и покрајинска признања, биће уручени 25. новембра на свечаности поводом Дана присаједињења Војводине Србији.

Покрајинско признање „Људевит Мичатекˮ биће уручено 10. децембра, на Међународни дан људских права.

fixed-img