Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 16.04.2024

Додељени уговори вредни 54 милиона динара за куповину некретнина чије су власнице жене

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић уручио је данас 30 уговора  женама − учесницама конкурса  за доделу бесповратних средстава породицама на територији АП Војводине за куповину некретнине, у вредности од 54 милиона динара.

Циљеви конкурса су унапређење положаја жена и њихово економско оснаживање, превазилажење неравноправности у власничкој структури у односу на мушкарце и решавање стамбеног питања. Право учешћа имале су брачне и ванбрачне заједнице, као и једнородитељске породице – самохране мајке које немају стамбени простор у свом власништву или сувласништву.

Секретар Вулетић је истакао да додела бесповратних средстава женама за куповину некретнина представља један од кључних елеманата у остваривању њихове једнакости и оснаживању у нашем друштву.

„Жене су у нашем друштву суочене са бројним изазовима, посебно када је реч о стицању имовине и финансијске независности. Према истраживању Републичког геодетског завода, само 25 одсто укупне имовине у Србији припада женама, а свега шест одсто жена су власнице некретнина. Овај програм пружа прилику да се те препреке превазиђу и да се женама омогући сигуран корак ка сопственом дому“, нагласио је Вулетић.

Ресорни секретар је истакао да овај програм доноси ширу друштвену корист, јер се јачањем улоге жена доприноси разноликости у нашим заједницама, промовише економски раст и ствара позитиван амбијент за будуће генерације.

„Подржавајући жене у стварању домова и финансијске независности, ми утичемо на демографску слику нашег региона“, поручио је секретар Вулетић.

Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова, почевши од 2022. године, до сада је четири пута расписивао овај конкурс путем којег је 106 жена, од којих 49 самохраних мајки, остварило власништво над некретнином.У том периоду за ову намену је укупно утрошено 172 милиона динара.

fixed-img