Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 19.05.2022

Драгана Милошевић разговарала са жупаном Истарске жупаније Борисом Милетићем

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић борави у тродневној посети Истарској жупанији, где  на позив градоначелника Лабина Валтера Главичића вечерас присуствује свечаном отварању регионалног, првог по реду, Фестивала „ЛАБИНА“ – фестивала уметности и толеранције, који ће трајати до 21. маја и на којем учествују и извођачи Српског народног позоришта, Битеф театра из Београда и многи други позоришни уметници из региона.

Уочи отварања фестивала, Драгана Милошевић се данас састала са жупаном Истарске жупаније Борисом Милетићем, који је овом приликом истакао велики значај сарадње Истре и Војводине. Он је нагласио да она у континуитету траје више од две деценије и изразио наду да се још више учврсти и ојача путем заједничких пројеката у области културе, али и у туризму.

Драгана Милошевић се захвалила на гостопримиству и професионалном организовању предстојећег фестивала, уједно подсећајући да је Покрајинска влада снажан партнер бројним националним заједницама у Војводини.

Том приликом, секретар Милошевић је истакла чињеницу да ресорни секретаријат пружа снажну финансијску подршку путем својих јавних конкурса, посебно за припаднике националних заједница на територији АП Војводине.

Она је нагласила да је један од најважнијих пројеката обнова, санација, адаптација, као и опремање родне куће бана Јелачића у Петроварадину. У том пројекту, како је рекла, остварена је партнерска је сарадња са Владом Републике Србије, која је учествовала у откупу куће заједно са Покрајинском владом и истакла да ће управо родна кућа бана Јелачића  убудуће представљати важан центар за очување идентитета хрватске националне заједнице у Војводини и шире.

„Скупштина АП Војводине је такође прогласила 16. октобар, дан рођења бана Јелачића, као датум од покрајинског значаја и то је још један важан показатељ наших пријатељских односа“, нагласила је Милошевићева.

На састанку је заједнички подржана иницијатива за одржавање великог радног састанка представника установа културе обе регије, на коме би се приступило изради заједничког стратешког плана на годишњем нивоу, као и реализацији пројеката прекограничне сарадње, са акцентом на едукацији и усмеравању младих у правцу неговања и очувања идентитета.

Састанку су присуствовали заменик жупана Иван Глушац, члан градског већа Истарске жупаније задужен за културу Владимир Торбица, члан градског већа Истарске жупаније   за италијанску националну заједницу и друге етничке заједнице Теа Бател и саветник за медије у Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Колунџић.

fixed-img