Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, субота, 16.09.2023

Две деценије манифестације „Дани европске баштине“ – Дани Бача 

Читај ми

Читај ми
AA

На Тврђави у Бачу, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић обратила се данас у оквиру традиционалне манифестације „Дани европске баштине“ – Дани Бача 2023.

Сваке године се та манифестација одржава у септембру, као део велике европске манифестације којом се наслеђе представља као заједничка баштина европских народа.

Ресорни секретар Драгана Милошевић је поздрављајући присутне у име Покрајинске владе и Секретаријата на чијем је челу, честитала веома значај јубилеј – 20 година одржавања манифестације „Дани европске баштине“ – Дани Бача.

„Дане европске баштине“ је још 1991. године установио Савет Европе и тиме је отворен простор да сваки део нашег континента прикаже оно што је у његовој традицији највредније“, истакла је секретар Милошевић.

Управо то се, сматра она, у годинама које су уследиле, догодило и са изузетно богатим и вредним културним наслеђем Бача, пре свега кроз пројекат „Векови Бача“, који је – делећи са свима раскош наслеђа које се овде чува – увелико превазишао границе наше земље. Захваљујући томе је, подсетила је Драгана Милошевић, добио и изузетно престижну награду Европске уније за културно наслеђе „Европа Ностра“.

Ове године се, према речима секретара Драгане Милошевић, навршавају и тачно две деценије од како је Покрајински завод за заштиту споменика културе започео интензиван и континуиран рад на очувању и афирмацији овдашњег културног наслеђа.

„Резултат тог рада је управо пројекат „Векови Бача“, али и номинација „Културног предела Бача“ за упис на Унескову листу светске културне и природне баштине“, навела је ресорни секретар и додала да ће о тој номинацији наредне године одлучивати 45. Комитет за светско наслеђе, те да верује да ће одлука за нас бити позитивна, чиме ће „Културни предео Бача“ и формално бити „највиши оквир за очување и одрживост нематеријалног културног наслеђа“.

Као оснивач Покрајинског завода за заштиту споменика културе, Покрајинска влада је, казала је Милошевићева, поносна на све што је урађено у Бачу, али у другим местима, укључујући и истраживање и заштиту наше културне баштине у земљама у окружењу, па и у самом средишту наше духовности, Хиланадару.

Према њеним речима активности Завода ће и убудуће имати пуну подршку, јер предано чување и преношење будућим генерацијама онога што смо наследили од наших предака, јесте заједничка обавеза свих нас који смо, на било који начин, у тај процес имплементирани.

„Само тако ћемо и ми сами и они који долазе, знати ко смо и зашто смо баш овакви какви јесмо, али и којим путем треба да идемо у времену које долази. У то име, још једном вас поздрављам и желим да и ови „Дани европске баштине“ – Дани Бача буду успешни и да испуне своју племениту мисију очувања културног наслеђа непроцењиве вредности“, поручила је Драгана Милошевић.

У име Општине Бач поздравне речи упутио је председник Стеван Панић, a присуствовао је и начелник Јужнобачког округа Милан Новаковић.

fixed-img