Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 01.12.2022

Филозофски факултет прославио 68 година постојања

Читај ми

Читај ми
AA

Филозофски факултет у Новом Саду основан је посебним законом који је донела Скупштина НР Србије јуна 1954. године, свечано је почео са радом 20. новембра 1954, а прво предавање, студентима пристиглим на студије из целе Југославије, одржано је 1. децембра исте године.

Филозофски факултет ће заједно са Пољопривредним факултетом од 1954. године чинити језгро из кога ће шест година касније настати Универзитет у Новом Саду.

Честитајући студентима и запосленима 68 година постојања и успешног рада Филозофског факултета, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић је истакао да годишњица представља сведочанство о идентитету и величанственој речи „човек“ – почетак и крај свих наших настојања.

„Човек није ресурс, није капитал, он је смисао свега што радимо у економији, политици, култури. Заправо, човек је једина вредност о којој можемо сведочити у неком прошлом, садашњем и будућем времену. Он је креативно биће, али и биће које може много тога да уради, нажалост, и лошег. Зато данас сведочимо о неприхватљивости „измицања столице учитељима“, ћутању жртве насилништва, али и равнодушности на ретроградне идеје које нас деле и дискриминишу“, казао је секретар Милошевић.

„Гледано из угла историје, психологије, социологије и других друштвених и хуманистичких наука, долазимо до спознаје да слободна друштва почивају на слободним људима. Све су то идеје које у великој мери настају и овде, на Филозофском факултету, и зато смо ту да га подржимо у његовој намери да упознамо најлепше стране човека“, закључио је секретар Милошевић.

Према речима деканице Филозофског факултета проф. др Иване Живанчевић Секеруш, годишњица Факултета се прославља радно, будући да је у току Дванаести међународни интердисциплинарни симпозијум  „Сусрет култура“.

Од почетних шест, Филозофски факултет данас нуди 50 акредитованих студијских програма на сва три нивоа студија. Факултет има 18 одсека, 23 центра, око 5.000 студената и 400 запослених, а од свог оснивања до данас, на њему је дипломирало, магистрирало и докторирало више од 26.000 студената.

fixed-img