Picture of the authorPicture of the author
/ Сремска Митровица, среда, 04.10.2006

Грејна сезона у АП Војводини почиње за две недеље

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 3. октобар – Помоћник покрајинског секретара за енергетику и минералне сировине Томислав Папић одржао је радни састанак са директорима топлана и предузећа за дистрибуцију природног гаса са територије АП ВојводинеНови Сад, 3. октобар – Помоћник покрајинског секретара за енергетику и минералне сировине Томислав Папић одржао је радни састанак са директорима топлана и предузећа за дистрибуцију природног гаса са територије АП Војводине. Са директорима ПД "Електровојовидна" д.о.о, ПД "Панонске ТЕ-ТО" д.о.о, НСАД и ЈП "Србијагас" разговарано је о спремности енергетских субјеката за наступајућу грејну сезону 2006/2007.
Како је најављено, грејна сезона у АП Војводини почеће за две недеље, а према речима данашњих гостију Томислава Папића, не очекују се већи проблеми у процесу дистрибуције топлотне енергије, као ни повећање цена енергената током ове године. Истакнуто је да су сви енергетски субјекти обезбедили лиценцу за обављање енергатских делатности, као и да се не очекују проблеми са залихама јер су обезбеђене потребне количине енергената.
У АП Војводини тренутно функционише 21 градска топлана и три термоелектране-топлане, које послују у оквиру ЕПС-а. Укупан инсталисани капацитет за производњу топлотне енергије у покрајини је близу 1.200 МW, а преко даљинског система грејања греје се преко 100.000 станова у 23 насељена места. Природни гас се дистрибуира у 37 војвођанских општина, преко 27 предузећа. Природни гас користи око 170.000 војвођанских домаћинстава, што је више од 90 посто од укупног броја домаћинстава која користе природни гас на територији Републике Србије. Иако је велики део Војводине покривен топловодним и гасоводним мрежама, још увек део становништва користи електричну енергију за загревање објеката, што је до сада доводило до дестабилизације електро-енергетског система, приликом веома ниских спољних температура. Последњих неколико година уложена су значајна финансијска средства у реконструкцију електроенергетског система, чиме су смањени ризици од хаварија и рестрикција у испоруци електричне ерегије.
До сада је постојао проблем у функционисању Панонских термоелектрана-топлана (ТЕ-ТО Нови Сад, ТЕ-ТО Зрењанин и ТЕ-ТО Сремска Митровица), чији рад није био предвиђен Енергетским билансом Републике Србије за 2006. годину. Према сазнањима Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине, рад ових електрана биће билансиран у плану за 2007. годину, на основу чега ће бити обезбеђена довољна количина топлотне енергије за загревање ових градова.

fixed-img