Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 26.04.2007

Манифестација ”Етно дан” у Основној школи ”Шандор Петефи”

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 26. април – Прва од пет «Етно дан» приредби, које се реализују у оквиру пројеката Извршног већа Војводине «Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини» одржана је данас у новосадској Основној школи «Шандор Петефи». Етно дан" је манифестација коју припремају ученици виших разреда основних школа у Војводини, а посвећена је међусобном упознавању и представљању традиције, културног и историјског богатства друге националне заједнице у окружењу. Тако су ученици двојезичне Основне школе “Шандор Петефи&рдqуо; припремили богат програм и представили својим вршњацима  културу и традицију сународника мађарске националности. 
Приредби је присуствовао потпредседник Извршног већа Војводине и покрајински секретар за управу, прописе и националне мањине  др Тамаш Корхец који је истакао да је циљ ове манифестације да се ученици упознају са својим комшијама разлицитих националности, да науче да је различитост предност коју на најбољи начин треба искористити.
– Војводина је богата регија, не само због плодних њива, Дунава, Тисе, вредних људи, већ зато што у Војводини већ вековима једни поред других и заједно живе различити народи, говори се различитим језицима и преплићу се културе народа који живе на овим просторима. Важно је да искористимо предност суживота у Војводини, која је «Европа у малом» и да се на прави начин упознамо са  овим богатством – рекао је др Тамаш Корхец. Он је подсетио да је Покрајинска влада, пројекат «Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини» покренула управо због тога да би млади у Војводини постали свесни ових вредности и да би новим знањима о својим комшијама постали богатији.
– У основи националне мржње и нетолеранције су незнање и полуистине, а да би се то превазишло неопходно да се млади упознају са предностима које им суживот са припадницима других националних заједница пружа – нагласио је Корхец.  

fixed-img