Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, недеља, 17.09.2023

Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици обележио три деценије постојања

Читај ми

Читај ми
AA

У суботичком Дечјем позоришту данас је отворен јубиларни – 30. Међународни фестивал позоришта за децу, где је у име Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама многобројне госте, учеснике и домаћине поздравила ресорни секретар Драгана Милошевић.

„Културна манифестација као што је овај традиционални и међународни фестивал позоришта за децу јесте један изузетан догађај, не само у нашим већ и у много ширим оквирима“, рекла је у уводном излагању ресорни секретар честитајући Отвореном универзитету на организацији овог фестивала у којем три деценије ужива најмлађа публика.

Милошевићева је истакла да су организатори због истрајности на очувању овог фестивала достојни искреног дивљења.

„И да нагласим, чак и да претходне три деценије његовог трајања на овом нашем простору нису биле турбулентне, а понекад и драматичне какве су биле,   овај јубилеј и истрајност организатора да се фестивал сачува заслужују најдубље поштовање“, нагласила је ресорни секретар.

Милошевићева је поздравила све учеснике фестивала, који су и ове као и претходних година стигли из целог света – Португалије, Кине, Јужне Кореје, Естоније,  Чешке, Словачке и држава у нашем окружењу.

„Верујем да ће се учесници у овом прелепом граду, увек широко отвореног срца, осећати као код своје куће и да ће радост позоришне игре за децу –  коју су нам из својих земаља донели и која их овде чека – бити велико заједничко надахнуће за још један изузетан фестивалски догађај и  још један уметнички и лични доживљај, који ће свима бити трајна и непроцењива успомена“, истакла је ресорни секретар.

Она је честитала  и овогодишњим добитницима Награде за животни дело „Мали принц“, као и добитнику новоустановљене награде за театролошко промишљање у домену позоришта за децу и младе „Отон Томанић“.

Драгана Милошевић је честитала и свима онима којима ће на крају фестивала бити додељене традиционалне и престижне награде – од „Гранд прија“ за најбољу представу у целини, преко признања за најбољу режију, за најбољу сценографију, за најбољу оригиналну музику и за најбоље естетско и технолошко решење лутака, па до награда за глумачко мајстортсво.

Она је подсетила да је велики српски песник Мирослав Антић чије песме су трајно обележиле наше детињство и младост, уз остало, написао и ове стихове:“Путева има триста да се оде из детињства, а само се ретки сете да вечно остану дете“. Тим реткима је, нагласила је Милошевићева, припадао и Антоан де Сент Егзипери по чијем чудесном и чаробном „Малом принцу“ је названа и награда за животни дело овог фестивала.

„Тим реткима припадате и ви, који га организујете, а нарочито ви који на њему учествујете, јер сте неком небеском руком одабрани да сачувате чистоту и племенитост својих душа, а онда да тиме још више оплемените нежне и чисте душе наше деце“, истакла је ресорни секретар.

Овогодишњи добитници награде „Мали принц“ су српска глумица и редитељка Амели Вученовић, словеначка луткарка, педагог и публициста Јелена Ситар Цветко и бугарски глумац и редитељ Боњу Лунгов.

Новоустановљена награда „Отон Томанић“ припала је директору и селектору фестивала Зорану Ђерићу.

Током трајања фестивала у такмичарском програму учествоваће 14 позоришта из 12 земаља.

У име Града Суботице присутне је поздравио градоначелник Стеван Бакић, који се захвалио на снажној подршци Покрајинској влади и ресорном секретаријату, истичући да је Суботица захваљујући овом Фестивалу одавно постала центар луткарства и позоришта за децу.

Он је нагласио да је управо овај фестивал промовисао не само овај град, већ и нашу државу широм света управо у сфери уметности и креативности, а са друге стране у повезивању и дружењу младих из целог света.

fixed-img