Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 16.11.2023

Мировић: Нова школа у Чуругу биће у функцији у септембру 2025. године

Читај ми

Читај ми
AA

„Покрајинска влада издвојила је 600 милиона динара за завршетак радова на објекту Основне школе „Ђура Јакшић“ са фискултурном салом у Чуругу, у општини Жабаљ, чија је изградња почела пре 26 година. Верујем да ће првог септембра 2025. године ђаци кренути у школу у потпуно новом објекту, а Чуружани, посебно деца и омладина, али и спортисти из целе општине, добиће велелепну салу за спортске активности“, изјавио је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић након обиласка градилишта.

Како је Мировић истакао, Покрајинска влада је ове године издвојила додатна финансијска средства за уређење основних и средњих школа широм Војводине.

„У току је реконструкција 11 школских  објеката у Војводини, а у припреми је обнова Основне школе „Славко Родић“ у Бачком Јарку, у општини Темерин, велика инвестиција чија ће реализација почети у наредним недељама“, додао је Мировић.

Према новопројектованом решењу, објекат у Чуругу је намењен за основно образовање нижих разреда, као издвојено одељење постојеће централне основне школе, капацитета 250 ученика у две смене. Спортска сала за шест стотина гледалаца планирана је за потребе школе, али и за грађане и спортске клубове.

Реч је о школско-спортском комплексу укупне бруто површине више од 5.000 квадратних метара, од чега је површина зграде основног образовања 1.365 квадрата, а површина спортске сале 3.692 квадратна метра.

У дворишту иза школе и сале, пројектном документацијом предвиђени су додатни спортски терени.

„У овој општини реализовали смо бројне важне инвестиције, попут реконструкције фабрике за производњу пијаће воде. Задовољан сам када видим неимаре и грађевинске машине који ће остварити нешто што је важно за овај крај“, рекао је Мировић.

Председник Општине Жабаљ Урош Радановић изјавио је да је ово био један од највећих проблема те општине, јер је изградња школе почела 1997. године и од тада објекат стоји незавршен.

„Уз подршку Покрајинске владе обезбедили смо средства и очекујемо да ће новизграђена школа бити у функцији за мање од две године“, навео је Радановић.

Обиласку радова присуствовали су и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш и директор Управе за капитална улагања Војводине Милош Малетић.

fixed-img