Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 14.11.2023

Мировић: Нови Сад добија нови парк

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић обишли су данас припремне радове на изградњи, уређењу и опремању парка код Спенса. Вредност инвестиције је 428,9 милиона динара, од чега је Покрајинска влада преко Управе за капитална улагања АП Војводине издвојила 370 милиона динара, а остатак Град Нови Сад. Како је најављено, радови ће бити завршени у јулу 2025. године.

„Покрајинска влада је веома брзо реаговала на захтев Града Новог Сада да се уреди парк код Спенса и издвојила новац за изградњу, док је Град обезбедио финансијска средства за припрему пројектне документације и за надзор. Са извођачима, који имају све референце, уз потпуно учешће пројектаната верујем да ћемо за мање од 600 дана имати велелепни парк, на месту које ће сигурно много значити за грађане Лимана и за све оне који долазе у овај део града“, изјавио је Мировић.

Мировић је додао да је уређење овог парка посебно важно за Нови Сад, и подсетио на то да је Покрајинска влада заједно са Градом финансирала и уређење Каменичког парка, а покренута је иницијатива за изградњу и реконструкцију и других паркова.

„Овај велики посао ће бити завршен изградњом Универзитетског парка. Изградићемо паркове према стандарду и квалитету који су примерени Новом Саду и његовим потребама.То значи да заједнички водимо бригу и о зеленим површинама и о садржајима који су важни за  грађане“, рекао је Мировић и навео да је Покрајинска влада издвојила додатни новац, више од 20 милиона динара, да преко ЈП „Војводинашуме“ помогне Граду у уклањању стабала након јулског невремена.

У парку, укупне површине 10.154 квадратна метра, планирано је уређење зелених површина које обухватају 72,5 одсто земљишта са средњим и високим зеленилом, пешачким стазама, платоима за окупљање, мобилијаром, расветом и сигнализацијом.

Поред тога, биће постављене и „паметне клупе“ са соларним пуњачима и дисплејима које ће пружати информације о измереним параметрима у парку.

У северном делу парка налазиће се дечје игралиште и амфитеатар, капацитета 250 места, укупне површине око 140 квадратних метара – за одржавање различитих културно-уметничких догађаја.

Планирана је садња нових 57 садница као и различитог листопадног и четинарског жбуња, украсне траве и живе ограде. У оквиру уређења предвиђена је и нова водоводна, канализациона и електро мрежа, постављање јавне расвете и видео-надзора. Парк ће имати осам пешачких улаза који ће омогућити приступ из свих праваца.

„Ово је само један у низу пројеката који радимо заједно са Покрајинском владом. Заштита животне средине један је од стратешких циљева када је у питању даљи развој града. Желимо да паркови буду места рекреације и дружења, а ми смо ту да одговоримо потребама наших суграђана и да Нови Сад заједнички учинимо бољим за живот“, навео је градоначелник Милан Ђурић.

Обиласку је присуствовао и директор Управе за капитална улагања Војводине Милош Малетић.

fixed-img