Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, недеља, 19.03.2023

Мировић присуствовао обележавању годишњице пуштања у саобраћај брзе пруге Београд – Нови Сад

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовали су данас обележавању годишњице пуштања у саобраћај брзе пруге Београд – Нови Сад у оквиру међународне пруге Београд–Будимпешта.

„Доказали смо да смо достојни снажног почетног импулса који су дали председници Си Ђинпинг и Александар Вучић и потврдили да са поносом можемо да оправдамо ту сарадњу и челично пријатељство. Наставићемо заједнички да делујемо да бисмо испунили обећање да ћемо до краја 2024. године брзим возом путовати до Суботице. Крајем следеће године сведочићемо о развоју пријатељства и сарадње две државе на изузетним основама, које могу бити пример и другим државама“, изјавио је председник Мировић и најавио у наредним месецима долазак кинеских компанија, које ће отварати велике погоне у Војводини.

Председник Мировић захвалио је свим пројектантима, инжењерима, запосленима у свим компанијама, посебно у онима које су изводиле радове, на изузетном труду јер се годину дана након што је пруга пуштена у саобраћај показује квалитет, професионализам, одговорност, прецизност и све оно што се очекивало од тако реномираних комапанија које су предводили кинески партнери на задовољство свих грађана.

„На данашњи дан није само отворена деоница Нови Сад – Београд. Данашњи дан је прекретница у развоју Србије. Показали смо да смо довољно јаки да са нашим партнерима изградимо брзу пругу. Ово је слика нове, модерније и снажне Србије“, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Током претходних годину дана деоницом од Новог Сада до Београда превезло се више од три милиона путника.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да је Србија у протеклих десет година направила искорак када је реч о развоју железничке инфраструктуре, те да је брза пруга кроз Војводину велика развојна шанса и нови квалитет у животу грађана.

„Дан када је ′Соко′ кренуо уписан је црвеним словима у календар Новог Сада и наше земље. Саобраћај је жила куцавица сваке државе и зато настављамо на свим нивоима – локалном, покрајинском и републичком – да ову важну област унапређујемо“, рекао је градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

Амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо истакла је да је ова деоница симбол и добар пример одличне сарадње Србије и Кине.

Председник компаније „China railway international co“ Ђу Гуођанг навео је да ова компанија гарантује стабилност и безбедност железничког саобраћаја.

Догађају је присуствовао и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

fixed-img