Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 14.11.2023

Мировић: Са 469 милиона динара подржани пројекти у 27 установа социјалне заштите у Војводини

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре за унапређење социјалне заштите у Војводини, истакавши да је од 2016. године у ту област из покрајинског буџета уложено готово 2,5 милијарди динара.

На другом овогодишњем конкурсу Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, са укупно 469 милиона динара, подржана су 122 пројекта које ће реализовати 27 установа за смештај корисника чији је оснивач Покрајинска влада – домови за старе, установе за децу и омладину, домови за душевно оболела лица и Центар за социјални рад Нови Кнежевац са домским одељењем.

„Издвојили смо немали новац од 2016. године, посебно у протекле две године, да бисмо унапредили систем социјалне заштите. Данас можемо рећи да имамо један додатни квалитет у тим установама. Све оно што је наша обавеза као оснивача ми ћемо реализовати у овој и у следећој години, а већ у јануару или фебруару издвојићемо додатних 450 милиона динара за ову намену“, истакао је Мировић.

Мировић је подсетио на то да је Покрајинска влада учинила и значајне кораке у изградњи нових објеката и изразио очекивање да ће до лета бити завршени радови у Дому за душевно оболела лица у Чуругу, у општини Жабаљ.

„Желимо да установе социјалне заштите унапредимо, подигнемо стандарде и поставимо нове моделе за живот и боравак корисника и рад запослених“, навео је Мировић.

Према Мировићевим речима, Покрајинска влада је у протеклих готово осам година свакодневно излазила у сусрет потребама установа и корисника и чиниће то и убудуће.

„Циљ нам је да ова област буде видљивија у нашем друштву јер тиме показујемо да смо испунили елементарну људску мисију“, додао је Мировић.

Биће финансирана реконструкција, одржавање и адаптација објеката социјалне заштите, подршка редовним програмима у директном раду с корисницима и набавка медицинске и друге опреме.

Новац је, између осталог, издвојен за Дом за децу и омладину „Споменак“ у Панчеву за прикључење домске котларнице на природни гас и реконструкцију грејних инсталација, те за набавку намештаја за собе корисника. Геронтолошки центар Нови Сад добио је средства за набавку медицинске опреме, као и опреме за кухињу и вешерај, док је Геронтолошки центар у Сомбору, поред набавке опреме, добио новац и за расхладне коморе и надоградњу јединственог информационог система услуга. Дом за лица ометена у менталном развоју „Срце у јабуци“ у Јабуци набавиће комби са рампом за превоз корисника.

Овом приликом председница Удружења послодаваца установа социјалне заштите у АП Војводини Ана Вила уручила је председнику Покрајинске владе Игору Мировићу плакету за подршку систему социјалне заштите у Војводини.

Догађају је присуствовао и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић.

 

fixed-img