Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 14.09.2022

Мировић: Везе Српске и Србије нераскидиве

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић затворио је вечерас у Српском народном позоришту јубиларну десету манифестацију „Дани Српске у Србији”, истакавши притом да су везе Републике Српске и Србије природне, трајне и нераскидиве.

„То је један компактан и недељив национални идентитет са низом вертикала које су – у времену које је за нама – издржале велика историјска искушења и које нас од ништа мањих искушења бране и данас”, изјавио је председник Мировић.

Подсетивши на међудржавни Споразум о специјалним и паралелним везама, као и на друге документе, међу којима је и Протокол о сарадњи Аутономне покрајине Војводине и Републике Српске, Мировић је нагласио да нас садашње границе више спајају него што нас раздвајају.

Према Мировићевим речима, време у којем живимо јесте време великих изазова и тешких искушења – и за Републику Србију и за Републику Српску.

„Светским моћницима и даље смета непоколебљивост нашег народа и његовог руководства да Србија води независну политику, да јача своју економију и своју војску, да се – упркос притисцима – ни по коју цену не одрекне Косова и Метохије, да чврсто стоји иза Републике Српске, да сачува војну неутралност као трајно стратешко опредељење. И зато је јединство, на којем данас толико инсистирају Александар Вучић и Милорад Додик, као и свако коме су у срцу слобода и напредак српског народа, кључна реч за остваривање свих наших циљева, за победу у тој борби, а понекад ми се чини – и за наш опстанак”, изјавио је председник Мировић.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу у Влади Републике Српске Златан Клокић изјавио је да је ова манифестација допринела јачању мостова који спајају Српску и Србију.

„Та сарадња никада није била јача и никада конкретнија на обостран интерес грађана“, изјавио је министар Клокић.

 „Након седмодневне промоције, у десет градова у Србији, представљене су инвестиционе могућности Републике Српске и њених потенцијала у областима привреде, науке, културе, туризма, угоститељства, кулинарства, као и друге могућности које учвршћују везе између српског народа са обе стране реке Дрине“, изјавио је директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

„Ова манифестација одржава се у Новом Саду, на правом месту и у право време, уочи 15. септембра, Дана националног једниства и заставе. Подржавамо потребу нашег народа, где год да живи, да има што присније односе са својом матицом, Републиком Србијом“, изјавио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Завршницу десете манифестације обележио је концерт здруженог симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке и Српског народног позоришта, уз диригентску палицу Бранке Радошевић Митровић.

Свечаности су присуствовали и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, чланови Покрајинске владе, представници градова и општина из Републике Српске и други.

fixed-img