Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 22.05.2023

Мировић: За обнову и опремање установа културе и културних центара у Војводини 500 милиона динара

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас у Сремској Митровици уговоре у укупној вредности од 500 милиона динара за финансирање и суфинансирање пројеката обнове и опремања културних установа и центара у јавној својини АП Војводине. На конкурсу Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе  с  верским заједницама подржани су пројекти у 11 градова и општина.

„Издвајањем ових средстава покренули смо један снажан процес и верујем да ћемо у будућности бити поносни што смо део заједничке политике јер смо обезбедили финансијска средства која нас воде ка реализацији пројеката у области културе. Тога не би било да нисмо уредили јавне финансије и водили успешну политику заједно са председником Републике и Владом Србије. Због одржања нашег духа, због културних стваралаца и младих који треба да остану у својим срединама, усмерили смо новац и у мање средине“, истакао је Мировић.

Град Сремска Митровица је добио средства за реконструкцију Позоришта „Добрица Милутиновић“, у Тителу ће бити реконструисан Дом културе, а обезбеђен је новац и за наставак радова на реконструкцији и доградњи домова културе у Србобрану и Сиригу, као и Центра за културу у Старој Пазови.

Подржан је и пројекат за адаптацију Словачког војвођанског позоришта у Бачком Петровцу, као и за адаптацију простора за Аматерско позориште „Бранислав Нушић“ у Шиду. Обезбеђен је и новац за радове на текућем одржавању објекта Народног позоришта „Стерија“ у Вршцу, Дома културе у Владимировцу, затим за инвестиционо одржавање Дома културе у Адорјану, као и за реконструкцију и санацију пословног простора за културно-уметничку делатност и забаву у Опову.

„Од 2016. године до данас уложили смо готово 2,9 милијарди  динара у инфраструктуру у овој области – између осталог, и за Српско народно позориште, наш најстарији театар, изградњу Народног позоришта у Суботици и многе друге пројекте“, истакао је Мировић.

Градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић захвалила је Покрајинској влади и ресорном секретаријату на подршци која, како је рекла, много значи свима који раде у институцијама културе али и грађанима у свим местима у којима ће ови пројекти бити реализовани.

Данашњем догађају присуствовала је и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

fixed-img