Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 28.12.2021

Мировић: Завршени радови на обнови родне куће Доситеја Обрадовића

Читај ми

Читај ми
AA

Завршени су радови на обнови родне куће Доситеја Обрадовића у Чакову у Румунији, које је финансирала Покрајинска влада са 7,2 милиона динара.

Радови су обухватили замену крова, комплетне столарије, партерно уређење, реконструкцију фасаде, а рестаурирана је и спомен-плоча на уличној фасади, тако да су створени услови да у Спомен-кући буде постављена стална изложбена поставка о Доситеју Обрадовићу.

Обнова Доситејеве родне куће, урађена по пројекту Покрајинског завода за заштиту споменика културе, који је вршио и стручни конзерваторски надзор над радовима, према речима председника Покрајинске владе Игора Мировић, само је један вид захвалности за све што је наш велики просветитељ урадио.

„Потрудили смо се да се Доситеју Обрадовићу одужимо и на овај начин. Малобројни Срби Чаковци, и сви други поштоваоци дела нашег великог просветитеља, могу бити поносни на труд и залагање који су омогућили да Доситејеви корени не падну у заборав“, навео је председник Мировић захваливши свима који су допринели реализацији овог пројекта.

fixed-img