Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 15.03.2024

Најављен 19. Међународни сајам образовања „Путокази“

Читај ми

Читај ми
AA

Данас је на Новосадском сајму одржана конференција за медије поводом 19. Међународног сајма образовања „Путокази“, који ће бити одржан од 21. до 23. марта.

Тим поводом се обратио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

„Пре седам година имали смо буџет од 61 милијарду динара, а 2023. године он је износио 123 милијарде. То је заједнички успех не само политике и привредника већ, пре свега, образовања. Они који долазе и желе да улажу у нашу земљу рачунају на људски капитал оличен у знању, у чијем креирању у нашој покрајини учествује Универзитет у Новом Саду, девет високих школа струковних студија, чији је оснивач АП Војводина, али и приватни факултети“, изјавио је Милошевић и истакао да су циљеви који су дефинисани у Плану развоја високог образовања у АП Војводини до 2030. године повећање квалитета услуга и доступности високог образовања, дигитализација и научна изврсност.

Он је нагласио значај повезаности науке и привреде, с обзиром на то да је у Војводини готово 70 одсто истраживача концентрисано на факултетима, а два одсто у реалном, привредном сектору.

„Морамо да повећамо број патената, и то знатно. Академска заједница више брине о наставничким звањима него о иновацијама, што би у будућности могло да нас лимитира“, рекао је Милошевић.

На конференцији је говорила и представница Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице мр Даница Лучић, која је најавила да ће на Сајму, између осталог, бити представљен Пројекат обуке талентованих ученика основних и средњих школа са територије АП Војводине и ангажовањa стручних сарадника на Андревљу за 2024. годину, који се, трећу годину заредом, успешно остварује у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Присутнима се обратио и генерални директор Новосадског сајма Никола Ловрић, који је изразио задовољство што овогодишње сајамске манифестације почињу изложбама посвећеним култури, уметности, креативности и омладини.

Међународни сајам образовања „Путокази“ окупља институције које представљају више од 500 образовних профила и даје свеобухватну понуду средњег и високог образовања у нашој земљи, као и средњих школа и факултета у Словачкој, Црној Гори и Босни и Херцеговини, а понуде за наставак школовања представиће и Амбасада Канаде.

fixed-img