Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 04.04.2024

Најављен први сајам зелене архитектуре и одрживе градње у Новом Саду

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић учествовао је данас на конференцији за медије поводом одржавања првог сајма „ArchyEnergy“ и стручне конференције из области архитектуре, енергетске ефикасности, иновативних технологија и материјала у области грађевинарства, који ће бити одржани 8. и 9. априла у Конгресном центру „Мастер“ Новосадског сајма.

Иванишевић је истакао да је Секретаријат подржао ову манифестацију из два разлога.

„Први је туристички део, јер очекујемо 700 ноћења. Зато подржавамо и Бизнис приче и фестивал Егзит и друге манифестације које се одржавају у Новом Саду. Чињеница да нема слободних смештајних капацитета показује да је овај град постао значајно место за одржавање сајамских манифестација. Други важан разлог је то што је ово привредна грана у експанзији. Секретаријат пружа подршку и у оквиру својих конкурса у привреди и туризму кроз посебна давања и субвенције за објекте који се одлуче за обновљиве изворе енергије“, рекао је Иванишевић и додао да је ресорни секретаријат први својим подстицајним мерама увео и посебне субвенције за набавку пуњача за електричне аутомобиле, чиме показује посвећеност новим трендовима.

Он је рекао и то да је важно саслушати респектабилне стручњаке из ове области који ће бити учесници конференције, те сазнати који се трендови очекују у наредном периоду и у идућој години, како би се утврдило шта је још потребно да садржи туристички објекат по укусу савременог туристе.

Ова регионална конференција са изложбом, која је резултат дугогодишње посвећености грађевинско-архитектонских часописа и портала „Grenef“, „Подови“ и „Прозори+Врата“, омогућиће пословно умрежавање с кључним актерима у свету архитектуре, енергетске ефикасности, технолошких и одрживих грађевинских иновација.

Богат конференцијски програм, који се састоји из два дела – изложбени са 23 штанда и конференцијски са седам стручних панела, бавиће се истраживањем трендова у зеленој изградњи, паметним решењима и аутоматизацијом савремене архитектуре, уз повезивање са инвеститорима, компанијама које нуде одрживе грађевинске производе и услуге, пројектантима, архитектама, дизајнерима и представницима финансијских организација и институција.

У оквиру отварања Сајма и конференције, у понедељак, 8. априла, секретар Иванишевић представиће и појединости у вези са пројектима Секретаријата – реконструкцију Видиковца и Инфо-центра НП „Фрушка гора“ на Иришком венцу, као и „Зелену стазу“, која се пружа од Петроварадина до Беочина, и која ће представљати једну од водећих туристичких атракција са пратећим мобилијаром и инфраструктуром, како у АП Војводини, тако и у читавој земљи.

fixed-img