Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 30.11.2022

Немања Ерцег: На прагу смо решења за проблем отпада у Суботици и још шест општина

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег посетио је данас Регионалну депонију Суботица, којој је почетком новембра ресорни секретаријат доделио  интегрисану дозволу за управљање комуналним отпадом. Реч  је о такозваној IPPC дозволи, изузетно значајној са аспекта заштите животне средине захваљујући којој ће овај систем, осим комуналним, управљати и неопасним индустријским отпадом.

Секретар  Ерцег се том приликом састао са директором Регионалне депоније Глигором Гелертом, са којим је разговарао о даљим активностима овог предузећа које ће решити проблем отпада града Суботице и још шест општина – Сенте, Чоке, Kањиже, Новог Kнежевца, Бачке Тополе и Малог Иђоша.

„У складу са интегрисаном дозволом сада ће се, по први пут, у Републици Србији кроз линију за секундарну сепарацију из комуналног отпада вадити рециклабилни    материјали. Сав комунални отпад и неопасни отпад из индустрије биће могуће прерадити.Издвојени материјали попут хартије, метала или пластике моћи ће да се поново икористе, а део који није искористив биће одложен на санитарну депонију. Данашња посета је корак даље у сагледавњу процеса управљања комуналним отпадом, капацитета сакупљања комуналног отпада у јединицама локалне самоуправе од домаћинстава и индустрије у овом региону, те начина да он у потпуности стигне до овог центра. У складу и са Акционим планом Републике Србије 2022–2024, који има за циљ повећање рециклаже и искоришћености отпада, данашњи разговори представљају допринос и бољем сагледавању могућности увођења примарне сепарације отпада у домаћинствима“, истакао је Ерцег. Он је додао да састанак у Регионалној депонији Суботица, смештеној између Бикова и Орома,  представља наставак унапређења заштите животне средине у процесу испуњавања свих обавеза у складу  са поглављем  27 у преговорима са Европском унијом.

Ресорни секретар је навео да је ово једино постројење у земљи где се ради секундарна сепарација. Он је нагласио да ће овај систем, када је реч о овом региону, гурнути у заборав несанитарна општинска сметлишта, паљевине и жалбе грађана на лоше услове животне средине. Ерцег је изнео и процену да ће за само неколико година цела Војводина бити покривена оваквим системима за управљање комуналним отпадом.

Секретар је најавио да ће Покрајинска влада и ресорни секретаријат из буџета за ове намене у наредној години свакако издвојити средства за даље опремање система за прикупљање комуналног отпада, те унапређивање начина његовог сакупљања и разврставања, а све у циљу боље заштите животне средине.

Директор Регионалне депоније Глигор Гелерт истакао је да је данашњи сусрет важан и као порука да се неће стати на путу решавања следећих великих етапа, посебно у области организације сепарације отпада у оквиру примарне селекције.

Према његовим речима, укупно 50 одсто отпада стиже из регије на прераду, а  највеће количине су из Суботице. Од тога 30.000 тона чини чврст отпад, а у овом тренутку укупни капацитет Регионалне депоније је 70.000 тона.

„Свакако је једнако важно да се развијају и све остале технике заштите животне средине, што ће Регионална депонија Суботица пратити. Град Суботицу и шест општина које су на овом задатку у наредном периоду очекује велики задатак у домену јачања еколошке свести грађана, како би примарна селекција била што успешнија, као и развијање што бољих услова за пријем неопасног индустријског отпада“, рекао је Гелерт.

 

fixed-img