Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 11.10.2022

Обележен Међународни дан девојчица уз представљање „малих научних радова“ – интензивније повезивање науке и привреде од најранијег узраста  

Читај ми

Читај ми
AA

С циљем популаризације науке међу децом, као и истицања важности науке, почев од основношколског узраста, превасходно међу девојчицама, данас је у Холу Покрајинске владе свечано обележен Међународни дан девојчица, у организацији Удружења научница Србије СРНА, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам, који је препознао значај повезивања науке и привреде.

Међународни дан девојчица се широм света обележава већ читаву деценију, а сама иницијатива је потекла од Генералне скупштине Уједињених нација са жељом да се пошаље порука о значају давања више могућности за оснаживање девојчица које су од кључне важности за економски раст. Циљ ове свечаности је уједно и охрабривање девојчица приликом одабира будуће професије, како не би биле подложне стереотипима и предрасудама, већ би се руководиле личним интересовањима и талентима.

У складу с тим, Удружење научница Србије СРНА је 8. јуна ове године расписало конкурс за израду малог научног рада, на који се за 20 различитих тема пријавило 30 девојчица, ученица основних школа из Новог Сада, Београда и Сомбора. По завршетку својих радова, под менторством професорки и професора Универзитета у Новом Саду, Комисија за оцену радова је крајем септембра донела одлуку о додели награда за „мали научни рад“.

Овом приликом је представљен програм који је група девојчица похађала са научницама, при чему су, како их ментори називају, „мале полазнице“ имале прилику да излажу своје научне радове, те тиме покажу своје склоности и афинитете у разним областима истраживања, уједно представљајући и моделе ефикасног повезивања науке и привреде.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић обратио се „малим научницама“ захваливши им на марљивости и преданом раду са менторима, а потом и публици речима да је разлике потребно ставити по страни, прошлост иза себе и усмерити се на оно што је важно – на науку, образовање, што само по себи јесте велик допринос младих, а касније и академских грађана у свим сферама друштва.

„Памтите овај данашњи дан, и ако будете путовале ван граница, понесите ове заставе, овај град у срцу, ви сте будућност и у то искрено верујем. Школа и образовање су темељ свега. Данашњи дан је будућност наше земље. Немојте да нам прошлост буде важнија од будућности, да одговоре за будућност тражимо у прошлости, да се враћамо и пребројавамо. И девојчице и дечаци су једнако значајни у друштву“, рекао је Иванишевић, истичући да, као отац две девојчице, не верује да су нити оне, а нити дечаци, слабији пол, већ да смо сви исти, са истим шансама.

Покрајински секретар је захвалио и Удружењу научница што је препознало значај представљања оног најбољег што имамо.

Председницa Удружења научница Србије СРНА проф. др Сања Подунавац Кузмановић, обраћајући се превасходно девојчицама, замолила их је да се никада не одричу своје радозналости и да их никада не напусти младалачка креативност и енергија.

„Допринос Удружења је управо пружена прилика девојчицама да током израде малих научних радова уплове и закораче у тај чаробни свет науке и да покажу колико су креативне, иновативне, радознале и маштовите“, поручила је проф. др Подунавац Кузмановић.

Присутне је поздравила и директорка корпоративних комуникација у компанији „Лореал Балкан“ и координаторка програма „За жене у науци“ Сања Бург.

Секретар Иванишевић и председница Подунавац Кузмановић уручили су сертификате и захвалнице полазницама програма, као и њиховим менторкама и менторима.

У оквиру ове свечаности уприличена је и презентација „малих научних радова“.

 

 

 

fixed-img