Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 19.08.2022

Обележен празник мађарске националне мањине

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је вечерас у Новосадском позоришту свечаности поводом обележавања празника мађарске националне мањине – 20. августа – Дана Светог Иштвана.

Честитајући празник, председник Мировић изразио је уверење да ће политика заједништва бити настављена, као и да ћемо и даље заједно и успешно чувати све оно што је највредније у Војводини.

„Равноправност српског народа и свих националних мањина и свих људи који у њој живе – без обзира на етничку, конфесионалну, културолошку или било коју другу припадност – једна је од најважнијих карактеристика и највећих вредности АП Војводине. Зато очување и унапређивање те равноправности и јесте један од наших најзначајнијих циљева“, изјавио је председник Мировић.

Према председниковим речима, током шест година изражена је велика одговорност у заједничком вршењу власти у Покрајини, и потврђена обострана искрена посвећеност остварењу поменутог циља.

Мировић је додао да су од изузетног значаја плодотворна сарадња и изванредни односи наших двеју земаља – Републике Србије и Републике Мађарске, предвођених председником Александром Вучићем и премијером Виктором Орбаном – храбрим, одлучним и мудрим државницима посвећеним очувању интереса, идентитета и традиционалних моралних вредности својих народа и земаља.

Председник Националног савета мађарске националне мањине Јене Хајнал изјавио је да је срећа и обавеза присећати се предака,  као и да овај празник има посебан значај јер је један од истакнутих датума од покрајинског значаја.

„Данашње славље доказује нашу вољу и значај тога што смо сви привржени заједничкој нади која нам гради будућност“, нагласио је Хајнал.

Свечаној академији присуствовали су и представници Владе Србије и Покрајинске владе, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, представници Града Новог Сада и други.

fixed-img