Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 12.04.2024

Oбележена 79. годишњица пробоја Сремског фронта

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић положио је данас венац на спомен-обележје „Сремски фронт“, у Адашевцима код Шида, и одао почаст палим борцима, у оквиру државне церемоније обележавања 79. годишњице пробоја Сремског фронта.

Венце су положили и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Антић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Сремског управног округа, Града Сремске Митровице, Општине Шид, ОШ „Сремски фронт“, СУБНОР-а, као и делегације удружења бораца и ветерана, представници удружења грађана и дипломатског кора у Србији.

Сремски фронт је био једно од најтежих и најтрагичнијих српских бојишта, али и читавог Другог светског рата, и од великог је значаја за слом Хитлерове Немачке.

У рововској борби, од октобра 1944. до 12. априла 1945. године, учествовало је око 250.000 војника на обе стране.

Погинуло је око 13.500 бораца Народноослободилачке војске Југославије, углавном младића из Србије и Црне Горе.

У борбама је изгубило живот и око 1.100 припадника Црвене армије и 630 Бугара.

Пробој Сремског фронта, између Дунава и Босута, почео је у зору 12. априла 1945. године после петнаестоминутне припреме из артиљеријског оруђа.

Снаге Народноослободилачке војске Југославије јаким дејствима успеле су да пробију Сремски фронт и наставе напредовање ка западним границама Југославије.

fixed-img