Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 16.08.2022

Одржана централна прослава „Дана Дужијанце“ у Суботици

Читај ми

Читај ми
AA

Централна прослава „Дана Дужијанце 2022“ одржана је синоћ у Суботици, у организацији Установе културе „Центар за културу Буњеваца“ и Националног савета буњевачке националне мањине. Прослава посвећена завршетку жетве је започела окупљањем испред Буњевачке матице, а потом  настављена на централном градском тргу.Том приликом присутне је поздравио и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

„Суботица, заједно са целом Војводином и Србијом, као мултиетничким простором, сведочи да смо нашли решење свих наших разлика или, како неко рече, да „уђемо у туђе ципеле“ и отворимо срце за оног другог. Осим „крува“, важно је сачувати културу, традицију и језик“, рекао је секретар Милошевић и додао да му је драго што се интезивно ради на очувању и стандардизацији буњевачке граматике и правописа, јер то представља темељ на коме се гради национална и културна самобитност и самопоштовање.

Како је буњевачки језик прошле године у Суботици добио статус службеног језика, овогодишњу прославу свог националног празника буњевачка заједница, као знак захвалности, поклонила је Граду и свим њеним грађанима.

Највећа манифестација буњевачке националне мањине – „Дан Дужијанце“ – почела је посвећењем жита на празник Светог Марка, а централна прослава се традиционално заказује на Велику Госпојину. Учесници су након окупљања испред Буњевачке матице продефиловали центром и положили цвеће на бисту католичког свештеника Блашка Рајића.

„Дану Дужијанце“, једном од укупно четири национална празника Буњеваца, претходило је још неколико дешавања, изложба слика у Буњевачкој матици у петак 12. августа, док је у недељу 14. августа у вестибилу Градске куће одржано такмичење за избор најлепшег хлеба, као и представљање бандаша и бандашица.

fixed-img