Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 20.07.2023

Одржана ванредна седница Покрајинске владе и Покрајинског штаба за ванредне ситуације

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајинска влада и Покрајински штаб за ванредне ситуације, одржали су данас ванредну седницу због невремена које је јуче задесило Војводину, где је у великом броју општина учињена немала материјала штета, како на јавним објектима, тако и на објектима у приватном власништву.

Седницу је сазвао председник Игор Мировић, како би се, у складу са одговарајућим процедурама, у најкраћем року проценила штета и предузеле мере, које су у надлежности Покрајинске влада и општина. Покрајинска влада ће, када се установи штета, у хитном року издвојити средства за санацију јавних обејката.

Значајна материјална штета на делу граске болнице и објектима основних школа, начињена је на територији Сремске Митровице, где је, према информацијама, био и највећи број повређених, више од 40.

Велика штета је начињена на територији Шида, Бачке Паланке, Сремске Митровице, Руме, Новог Сада, и нешто мање на територији општина Инђија, Стара Пазова и Сремски Карловци.

Мировић је најавио да ће сутра обићи болницу у Сремској Митровици и вртић у Мaчванској Митровици, а задужио је чланове Покрајинске владе, да у хитном року, обиђу друге општине у којима је учињена штета.

Јавна предузећа, која су у надлежности Покрајинске владе, добила су задатак да помогну  локалним самоуправама у чишћењу и отклањању видљивих последица невремена.

У Сремској Митровици су оштећени: кров на хируршком блоку и породилишту. У ОШ „Јован Јoвановић Змај“ оштећена је ограда, док су у подручном одељењу те школе у Шашинцима оштећени олуци и цреп на крову. У вртићу у Мачванској Митровици пао је зид. На основној школи у Мартинцима оштећен је кров, и део балон сале. На објекту Графичке школе нема веће штете.

У општини Бачка Паланка до сада су забележена бројна оштећења на јавним објектима, највише на школама.

Оштећени су објекти основних школа „Херој Пинки“, „Вук Караџић“, „Десанка Максимовић“ и „ Свети Сава“. Такође, оштећена је и средња школа „Др Радивој Увалић“, Гимназија „20 октобар“, ТШ „9. Мај“, ШОМО „Стеван Христић“.

ПУ „Младост“ Бачка Паланка – Вртић „Бамби“, Вртић“Цврчак“, Вртић „Невен“, Вртић „Маслачак“ Бачка Паланка

Међу оштећеним објектима су и: Дом здравља „Др Младен Стојановић“, Центар за социјални рад, Герентолошки центар, Библиотека „Вељко Петровић, Културни центар „Бачка Паланка“ – објекат музеја града и бисокоп, Полицијска станица, КУД „Коста Абрашевић, ПИО фонд – Филијала Бачка Паланка, Основни суд, УСР „Тиквара“.

Оштећени су и вртић „Лептирић“, ЈП „Пошта Србије“, ЈКП „Комуналпројект“, Ватрогасни дом, Пословни простор удружења и политичких партија, Радио и телевизија БАП, Пореска управа, Словачки дом.

Оштећења су претрпели и  верски објекти – Храм Покрова Свете Богородице, Црква Светог Антуна Падованског, Словачка евангелистичка црква, Црква безгрешног зачећа.

у Челареву је оштећена фискултурна сала у ОШ „Здравко Челар“, као и објекат месне заједнице. Месна заједница је оштећена и у Визићу.

Према извешатају који је Покрајинска влада до сада добила у Руми је оштећен Културни центар „Брана Црнчевић“.

У Шиду је готово потпуно оштећен кров на ОШ „Сремски фронт”,  док је у ОШ „Бранко Радичевић“ уништен паркет у фискултурној сали, а у подручном одељењу школе у  Бачинцима има оштећења на столарији.

Озбиљно оштећење крова и дела столарије настало је и у ОШ “Вук Караџић“ у  Адашевцима, док је у подручном одељењу ОШ „Сава Шумановић“ у Бингули оштећена јужна страна крова. Такође, у предшколској установи „Јелица Станивуковић Шиља“ у Шиду оштећен је кров.

У Основној школи „Доситеј Обрадовић“  у Зрењанину оштећена је сала за физичко, У Старој Пазови је оштећена техничка школа, као и основна школа у Крњешевцима. У Новој Пазови је оштећена амбуланта у Дома здравља.

У Беочину је током невремена начињена велика материјалана штета на објектима, а тренутно 3.500 становника нема струју.  Из Електродистрибуције Србије наводе да ће учинити све да се квар санира у наредна два дана.

Седници је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, који је изложио стање у Новом Саду, где су на терену забележана велика оштећења на објектима основних школа „Петефи Шандор“, „Јожеф Атила“, „Десанка Максимовић“, и на  новом вртићу на Адицама. Покрајинска владе је задужила јавна предузећа да помогну Граду Новом Саду да се убрза чишћење стабала.

Директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић истакла је да је јуче током невремена дрво пало на кисеоничку станицу, што је у једном тренутку довело до прекида снабдевења кисеоником, због чега је више од 50 пацијената било угрожено.

Заменик начелника Управе за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије Бобан Стевановић рекао је да је на територији Србије невреме захватило 15 управних округа. Током ноћи је било 219 интервенција, као и 20 пожара, било је и 157 интервенција за уклањање оборених стабала и 20 евакуација грађана. На терену је било ангажовано 540 ватрогасаца, са 221 возилом, а екипе ће бити на терену докле год то буде потребно.

fixed-img