Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 29.09.2022

Отворен Други конгрес младих математичара у Новом Саду

Читај ми

Читај ми
AA

Српско научно математичко друштво (СНМД) у сарадњи са Српском академијом наука и уметности – огранак у Новом Саду, Департманом за математику и информатику Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду и Математичким институтом САНУ, по други пут организује Конгрес младих математичара у Новом Саду, у периоду од 29. септембра до 1. октобра 2022. године.

Учеснике Конгреса чине млади математичари који су докторирали у последњих 10 година, као и студенти докторских студија.

Тим поводом младе математичаре поздравио је и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић који је истакао да је платформа на којој функционише Покрајинска влада уједињење око пројеката и да без обзира на то што је научна делатност у надлежности Владе Републике Србије, Покрајинска влада ову делатност, такође, препознаје као партнерску и као део општег тренда у коме је знање имплементирано не само у у политику, него и у свакодневни живот.

„Када говоримо о једној базичној науци, данашња конференција указује на то да, колико год смо напредовали у примењеним истраживањима, нови научни колонијализам усмерава велики број наших научника према базичним истраживањима, мимо наших граница. Дакле, морамо много тога да урадимо да бисмо сачували темељ научног ангажмана и у привреди, јер без биологије, физике, хемије и математике, тешко је замислити напредак у примењеним истраживањима“, нагласио је секретар Милошевић.

Присутне су поздравили и председник Српске академије наука и уметности – огранка у Новом Саду академик Стеван Пилиповић, деканка Природно-математичког факултета проф. др Милица Павков Хрвојевић и државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић.

На Конгрес се пријавило више од 130 младих математичара са 35 различитих институција, од којих ће њих 100 имати излагање. Поред учесника из Србије, ту су и учесници из Републике Српске, Северне Македоније, Црне Горе и Шведске.

Првог дана Конгреса  предвиђено је да се одржи 5 пленарних предавања у Огранку САНУ у Новом Саду, док ће се у преостала 2 дана у 3 секције одржати предавања на Департману за математику и информатику Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду.

fixed-img